GREECE VIEW

Τα ιστορικά Προσφυγικά

Στους τοίχους τους υπάρχουν ακόμα τα σημάδια των Δεκεμβριανών!

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένας παμπάλαιος, σχεδόν ετοιμόρροπος πολεοδομικός σχηματισμός που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Αποτελούνται από οκτώ πολυκατοικίες σε σχήμα παραλληλογράμμου, με μεγάλη πρόσοψη στη Λεωφόρο, και συνολικά 228 διαμερίσματα. Τα 51 ανήκουν σε ιδιώτες και κατοικούνται στην πλειονότητα τους από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.

Το 2002 κινδύνεψαν με κατεδάφιση εξαιτίας της προωθούμενης εκείνη την εποχή επέκτασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Τελικά, διασώθηκαν με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου και άλλων φορέων, που κέρδισαν τις προσφυγές στο ΣτΕ.

Οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν μεταξύ των ετών 1933 και 1935 από το ελληνικό κράτος, το οποίο αναζητούσε τρόπους για τη στέγαση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ο σχεδιασμός τους έγινε με τη συνδρομή του αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη και του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Κυριακού, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Πρόνοιας.

Το χώρο όπου σχεδιαζόταν να κατασκευασθούν αρχικά οι πολυκατοικίες, διεκδικούσαν οι παράγοντες και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι επεδίωκαν από το 1922 να πετύχουν την ανέγερση γηπέδου σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Ένα χρόνο μετά (1923) η κατασκευή διακόπηκε άδοξα και η έκταση αποφασίσθηκε βάσει Προεδρικού Διατάγματος να χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο προσφυγικών κατοικιών.

Τελικά τη λύση έδωσε ο Δήμος Αθηναίων με παραχώρηση προς την ομάδα του οικοπέδου που υπήρχε απέναντι από το σημείο δημιουργίας των πολυκατοικιών.

Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών οι πολυκατοικίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των μαχών με τα σημάδια από τις ριπές των πολυβόλων να παραμένουν πάνω στους εξωτερικούς τοίχους ορισμένων κτιρίων.

Παρά τις καταγγελίες για καταλήψεις, το 2009 το συγκρότημα των πολυκατοικιών χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο κτίσμα, βάσει του ιστορικού, πολιτισμικού, κοινωνικοπολιτικού και αρχιτεκτονικού του υπόβαθρου.

Όπως ανακοινώθηκε, την άνοιξη του 2019 θα ξεκινήσει η ανακαίνιση τους και η ανάπλαση της περιοχής, από την κρατική επιχείρηση «Ανάπλαση ΑΕ», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, μικρό μέρος των διαμερισμάτων θα διατεθεί για τους συγγενείς ασθενών του γειτονικού αντικαρκινικού νοσοκομείου, καθώς και για μουσείο Μικρασιατικού πολιτισμού. Επιπλέον, οι μελέτες προβλέπουν την αποκατάσταση των όψεων των πολυκατοικιών.

Πηγή:  Wikipedia και Atlas Obscura / Photo Credit Nagaremono  / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.