ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Να τι συμβαίνει όταν προσπαθείς να φας έξω στους -70 βαθμούς!

Χαριτωμένο πείραμα επιστήμονα στην Ανταρκτική!

 

Ο Σιπριάν Βερσό (Cyprien Verseux) είναι αστροβιολόγος και ειδικός στους παγετώνες, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο. Τον σταθμό Κονκόρντια (Concordia) της Ανταρκτικής.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, που βρίσκεται βαθιά μέσα στους πάγους πιο απομονωμένης και αφιλόξενης ηπείρου.

Ο Verseux όταν δεν είναι απασχολημένος να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το κλίμα, διατηρεί ένα blog για να μοιραστεί την εμπειρία του με το να ζει σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.

Οι δυσκολίες είναι τεράστιες ακόμα και για πράγματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα. Ο Verseux και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι μόνοι στη βάση στην καρδιά ενός χειμώνα, όπου ακόμη και τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επιβιώσουν.

«Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι τόσο δυνατό του κρύο που τα οχήματα δεν μπορούν να έρθουν και να πάνε. Στη βάση είμαστε 13 άτομα, τεχνικοί, επιστήμονες, ένας μάγειρας και ένας γιατρός», περιγράφει.

Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να νιώθουν ότι ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. «Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με θερμοκρασίες κάτω από -80 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

»Είδαμε πάλι τον ήλιο τον Αύγουστο, μετά από 3 μήνες, που δεν φαινόταν ουρανός. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός στο οξυγόνο» προσθέτει.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια αφιλόξενη έρημο, η Concordia είναι εξαιρετικά ελκυστική για ερευνητές από διάφορους τομείς όπως η αστρονομία, η ανθρώπινη φυσιολογία η παγετολογία, οι επιστήμες της ατμόσφαιρας και η γεωφυσική, λέει ο Cyprien.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) τη χρησιμοποιεί για να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε κάτι παρόμοιο με τις μελλοντικές συνθήκες δημιουργίας βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη.

Οι επιστήμονες δουλεύουν σε θέματα ζωτικής σημασίας, καθώς ρίχνουν φως στο πώς το κλίμα έχει αλλάξει στο παρελθόν και δίνουν μια εικόνα για τις πιθανές αλλαγές στο μέλλον.

«Η έρευνα που γίνεται εδώ αποδίδει πολύτιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή», εξηγεί. «Χάρη στο έργο EPICA γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά τουλάχιστον για τα τελευταία 800.000 χρόνια».

Για διασκέδαση, όμως, ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω, στον ακραίο καιρό, μαζί με διάφορα φαγητά, φωτογραφίζοντας τα σε ένα… πικ νικ στο πολικό ψύχος.

Οι εικόνες φανερώνουν με εντυπωσιακό τρόπο την ένταση του κρύου κάτω στην Ανταρκτική. «Έχουμε φρέσκο ​​φαγητό νωρίς το χειμώνα, γι ‘αυτό καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές τα αποθηκεύουμε μόνο σε δοχεία έξω».

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.