ΖΩΗ

Ένας πόλεμος που κράτησε τρεις αιώνες!

Τον είχαν ξεχάσει και οι αντίπαλοι!

Για την ακρίβεια 335 χρόνια διήρκεσε ο πόλεμος μεταξύ της Ολλανδίας και των Νησιών Σίλι (Scilly), τα οποία βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κορνουάλης, στην Ουαλία.

Photo Credit Tim Dobson

Όμως, πρόκειται για έναν πόλεμο που ουσιαστικά έληξε λίγο καιρό μετά την έναρξη του και απλώς οι Ουαλοί και οι Ολλανδοί… ξέχασαν να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης!

Η περίεργη αυτή ιστορία ξεκίνησε με τον αγγλικό εμφύλιο μεταξύ Βασιλοφρόνων και Κοινοβουλευτικών που διήρκεσε από το 1642 έως το 1651.

Ο Όλιβερ Κρόμβελ είχε κυριαρχήσει και το βασιλικό ναυτικό είχε απομονωθεί στην Κορνουάλη, στα νησιά Scilly. Οι Ολλανδοί, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι με τους Κοινοβουλευτικούς, και το ναυτικό τους είχαν πάθει αρκετές ζημιές.

Photo Credit Tim Dobson

Ο Ολλανδός ναύαρχος πήγε στα νησιά, για να ζητήσει αποζημίωση από τους Βασιλόφρονες, οι οποίοι τα είχαν για προπύργιο. Επειδή αυτοί αρνήθηκαν, οι Ολλανδοί κήρυξαν τον πόλεμο στα Scilly.

Τον Ιούνιο του 1651, αμέσως μετά την κήρυξη του «πολέμου», οι δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών ανάγκασαν τον βασιλικό στόλο να παραδοθεί. Ο ολλανδικός στόλος έφυγε χωρίς να ρίξει ούτε μία κανονιά. Φεύγοντας, όμως, ξέχασε να υπογράψει επίσημα ειρήνη.

Το 1986, ο Ρόι Ντάνκαν (Roy Duncan), ιστορικός και πρόεδρος του Συμβουλίου των Νήσων του Scilly, έγραψε στην ολλανδική πρεσβεία στο Λονδίνο να ξεκαθαρίσει τον μύθο ότι τα νησιά ήταν ακόμα σε πόλεμο με την Ολλανδία.

Photo Credit Tim Dobson

Η πρεσβεία διαπίστωσε ότι πράγματι υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Ολλανδός πρέσβης επισκέφθηκε τα Scilly και στις 17 Απριλίου 1986, υπογράφηκε ειρήνη-335 χρόνια μετά την έναρξη του «πολέμου»!

Πηγή: Wikipedia και Neatorama / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.