ΝΕΑ

Σπάνιος μετεωρίτης κρατούσε μια πόρτα ανοιχτή!

Η αξία του υπολογίζεται πάνω από 100.000 δολάρια!

Για δεκαετίες ολόκληρες ο σπάνιος μετεωρίτης που έχει βάρος 10 κιλών, είχε έναν ταπεινό προορισμό, όπως οι κοινοί βράχοι. Χρησιμοποιήθηκε για να κρατά την πόρτα ανοιχτή σε ένα αγροτόσπιτο στο Μίσιγκαν.

Πρόκειται για τον έκτο μεγαλύτερο μετεωρίτη που καταγράφηκε στην αμερικανική Πολιτεία και έφτασε στα χέρια των ειδικών πάνω από 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

«Είναι το πιο πολύτιμο δείγμα που έχω κρατήσει ποτέ στη ζωή μου, τόσο σε επιστημονική, αλλά και χρηματική αξία», δήλωσε η Μόνα Σιμπέρσκου (Mona Sirbescu), γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μίσιγκαν, μόλις είδε τον εξωγήινο… επισκέπτη.

Ένας ανώνυμος άντρας από το Γκραντ Ράπιντς (Grand Rapids), είχε ζητήσει από την Sirbescu να εξετάσει τον βράχο που είχε 30 χρόνια στο σπίτι του, για το ενδεχόμενο να ήταν πράγματι μετεωρίτης, όπως του είχαν πει.

«Επί 18 χρόνια, η απάντηση σε παρόμοια αιτήματα ήταν κατηγορηματικά «όχι», γιατί δεν ήταν μετεωρίτες», δήλωσε. Αλλά αυτή τη φορά, η απάντηση ήταν διαφορετική. Όχι μόνο ήταν πράγματι ένας μετεωρίτης, αλλά ήταν και ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Ο βράχος του Διαστήματος, που απέκτησε το παρατσούκλι «Έντμορε» (Edmore), είναι ένας μεγάλος μετεωρίτης σιδήρου-νικελίου, με υψηλό ποσοστό νικελίου 12 %.

Ο τρόπος με τον οποίο ο μετεωρίτης ήρθε στην κατοχή του ανώνυμου κατόχου είναι μια μεγάλη ιστορία. Όπως είπε ο ίδιος στην γεωλόγο, όταν αγόρασε ένα αγρόκτημα στο Edmore, το 1988, ξεναγήθηκε γύρω από το ακίνητο από τον παλιό ιδιοκτήτη.

Κάποια στιγμή είδε έναν μεγάλο, περίεργο βράχο, που χρησιμοποιούσαν για να μην κλείνει η πόρτα από τον αέρα, και τον ρώτησε πού τον βρήκε.

Σύμφωνα με όσα του είπε, ένα βράδυ στη δεκαετία του 1930 ο ίδιος και ο πατέρας του άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο έξω από το σπίτι. Το πρωί βρήκαν έναν κρατήρα και μέσα τον μετεωρίτη, ο οποίος ήταν ακόμα ζεστός.

Ο παλαιός ιδιοκτήτης είπε στον αγοραστή του αγροκτήματος ότι αφού ο μετεωρίτης ήταν μέρος του ακινήτου, τώρα ανήκε σε αυτόν.

Και ο νέος ιδιοκτήτης τον κράτησε επί 30 χρόνια, για να κάνει την ίδια δουλειά. Να μην αφήνει την πόρτα να κλείνει. Σπάνιες φορές τα παιδιά του πήραν το βράχο στο σχολείο για να τον επιδείξουν, καθώς ήξεραν την ιστορία περί μετεωρίτη.

Τελικά, ο κάτοχος του παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι έκαναν χρήματα από την εύρεση και πώληση μικρών τεμαχίων από μετεωρίτες και έτσι σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αξιολογήσει το γιγάντιο βράχο του.

Λόγω των σπάνιων στοιχείων που ανακαλύφθηκαν από την ανάλυση του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο ταπεινός μετεωρίτης… της πόρτας θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον 100.000 δολάρια ΗΠΑ.

«Αυτό που συμβαίνει, συνήθως, είναι ότι οι μετεωρίτες μπορούν είτε να πωληθούν και να παρουσιαστούν σε ένα μουσείο, είτε να πωληθούν σε συλλέκτες και εμπόρους που θέλουν να κερδίσουν», ανέφερε ο Sirbescu.

Πηγή: Science Alert / Βίντεο Central Michigan University / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.