FOOD

Ο «γητευτής» της πατάτας!

Δημιουργεί συνεχώς νέες πολύχρωμες ποικιλίες!

Από ένα λάθος στο γυμνάσιο ο Μανουέλ Τσόκε Μπράβο (Manuel Choqque Bravo), βρέθηκε σε μια τάξη βοτανικής και σήμερα τροφοδοτεί με τις πολύχρωμες πατάτες του, σεφ παγκόσμιας κλάσης στην πατρίδα του, το Περού.

Ο Μπράβο είναι καλλιεργητής πατάτας τέταρτης γενιάς στις ορεινές περιοχές των Άνδεων και έχει κάνει αποστολή του να ανατρέψει την άποψη του κόσμου για την πατάτα δημιουργώντας μοναδικά υβρίδια γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και γεύση, στο αγρόκτημα της οικογένειάς του.

Στο γυμνάσιο, αποφάσισε να στραφεί προς το δίκαιο, αλλά άργησε να πάει στο σχολείο και κατέληξε σε λάθος τάξη, που αφορούσε την προετοιμασία για τη βοτανική επιστήμη.

Εντυπωσιάστηκε από τις λεπτομέρειες για τα φυτά και αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές στη γεωργική μηχανική και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στις πατάτες, παρακολουθώντας μαθήματα στο Centro Internacional de la Papa (Διεθνές Κέντρο Πατάτας).

Η ύπαρξη ενός διεθνούς κέντρου για τις πατάτες, δείχνει πόσο προχωρημένη και σημαντική είναι η καλλιέργεια τους στο Περού. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό ποικιλιών που κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000!

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πατάτα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 8.000 χρόνια στις βουνοπλαγιές, κοντά στη λίμνη Τιτικάκα. Έκτοτε, οι Περουβιανοί έχουν αγκαλιάσει την πατάτα στην κουζίνα τους με μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.

Οι Ίνκας χρησιμοποίησαν την ίδια κοιλάδα, με αυτήν που βρίσκεται το αγρόκτημα του Μπράβο, για τη δική τους εκδοχή της γεωργικής μηχανικής, δημιουργώντας τεράστιες κυκλικές «βεράντες» σκαλισμένες στην πλαγιά του βουνού.

Σήμερα, στο Περού, σχεδόν όλες οι ποικιλίες πατάτας έχουν κάποια μορφή φυσικού χρωματισμού. Αυτό που ξεχωρίζει στις πατάτες του Μπράβο είναι η αυξημένη χρωστική τους.

Το 2008 άρχισε να συλλέγει διαφορετικές ποικιλίες πατάτας από τις γύρω κοινότητες και να τις προσαρμόζει στο κλίμα των χωραφιών του στην περιφέρεια του Τσίντσερο (Chincero).

Παράλληλα, ξεκίνησε προσπάθειες για να αναπτύξει παρθένες ποικιλίες από πολύχρωμες πατάτες. Με την υπομονή και τη φροντίδα ενός χειρούργου, ο Μπράβο αφαιρεί χειροκίνητα τη γύρη από ένα λουλούδι πατάτας και το πασπαλίζει σε λουλούδι μιας άλλης ποικιλίας, περιμένοντας να δει το υβρίδιο που προκύπτει.

Εργαζόμενος παράλληλα με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Έλμερ (Elmer) διασταυρώνει τις πατάτες με την υψηλότερη χρωστική ουσία. Μέχρι στιγμής, έχει δημιουργήσει 70 χρωματισμένα υβρίδια.

Όπως λέει, η πορφυρή ποικιλία έχει υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η κόκκινη είναι γεμάτη με βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Σήμερα πωλεί τις πατάτες σε πολυάριθμα ξενοδοχεία και εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του σεφ Βιργκίλιο Μαρτίνεζ (Virgilio Martinez), ο οποίος θεωρείται από τους πιο πετυχημένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με κάθε χρωματισμένη πατάτα υπάρχει και ένα μοναδικό προφίλ γεύσης. Τα υβρίδια με κίτρινη χρωστική είναι πολύ γευστικά, ελαφρώς γλυκά και ευπροσάρμοστα σε συνδυασμούς τροφίμων.

Οι μοβ ποικιλίες είναι αρκετά κρεμώδεις και έχουν γεύση καρυδιού, ενώ οι κόκκινες ποικιλίες τείνουν να είναι πιο γλυκές. Η κάθε μία προσφέρεται για διαφορετικά πιάτα και κρασιά.

Μια σχεδόν μαύρη ποικιλία αποδίδει με ένα σκούρο κρασί, ενώ οι λιγότερα έντονα χρωματισμένες πατάτες παράγουν τραγανές, λουλουδένιες γεύσεις, που πηγαίνουν με ροζέ.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.