ΖΩΗ

Το νησί των σκουπιδιών!

Βρίσκεται στις παραδεισένιες Μαλδίβες!

Photo Credit Jamie Cowan

Ακούγοντας κανείς τη λέξη Μαλδίβες, ο νους του πηγαίνει σε λευκές αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά. Όμως, αυτό που δεν έχουμε ακούσει οι περισσότεροι, είναι ότι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μαλέ (Malé), υπάρχει ένα νησάκι, που δεν έχει καμία ομορφιά.

Είναι το Τιλαφούσι (Thilafushi) ή «νησί των σκουπιδιών», το οποίο αποτελεί τη χωματερή της τουριστικής περιοχής.

Εκεί, καταλήγουν καθημερινά τα απόβλητα εκατομμυρίων τουριστών και 400.000 μόνιμων κατοίκων. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, ένας τουρίστας παράγει 3,5 κιλά σκουπίδια ημερησίως, διπλάσιο σε σχέση με κάποιον από το Malé και πέντε φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο υπόλοιπο αρχιπέλαγος των Μαλδίβων.

Το Thilafushi, είναι ένα τεχνητό νησί και δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως χώρος υγειονομικής ταφής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συλλογής των αποβλήτων που παράγει ο τουριστικός κλάδος.

Πολλά από τα σκουπίδια προέρχονται από πολυτελή θέρετρα, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν ακολουθούν τους κανόνες για τη σύνθλιψη των αποβλήτων στον χώρο τους.

Σε μια έρευνα του 2012, στο «νησί των σκουπιδιών» υπάρχουν μπαταρίες, αμίαντος, μόλυβδος και ενδεχομένως άλλα επικίνδυνα απόβλητα, αναμεμειγμένα με τα αστικά στερεά. Αυτά βυθίζονται στο νερό, δημιουργώντας σοβαρά οικολογικά και υγειονομικά προβλήματα στις Μαλδίβες.

Καθώς η ξηρά στο Thilafushi αναπτύσσεται, η κυβέρνηση της χώρας άρχισε να εκμισθώνει γη σε διάφορες βιομηχανίες για το ξεκαθάρισμα των σκουπιδιών και τη συλλογή πολύτιμων υλικών για αυτές.

Στο νησί έχουν στήσει τα σπίτια τους 200 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι κοσκινίζουν τους 330 εκατοντάδες τόνους αποβλήτων που φτάνουν στο νησί κάθε μέρα, ψάχνοντας για υλικά που ενδιαφέρουν τους εργοδότες τους.

Μια από τις δραματικές επιπτώσεις του νησιού-σκουπιδότοπου είναι ότι μερικά από τα απόβλητα παρασύρονται στον ωκεανό και καταλήγουν στις παραλίες του Malé, ενώ ρυπαίνουν και πολλές άλλες περιοχές.

Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν επίσης εκείνους που ρίχνουν τα απόβλητα απευθείας στη λιμνοθάλασσα, επειδή η σωστή εκφόρτωση θα μπορούσε να διαρκέσει έως επτά ώρες.

Τα περισσότερα απόβλητα έχουν γίνει μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ μόνο ένα μικρό κομμάτι τους εξάγεται στην Ινδία για να ανακυκλωθεί.

Πηγή: Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.