FOOD

Η πόλη που ρίχνει το κρασί της στη θάλασσα!

Λένε ότι έτσι αναδεικνύεται η «αλμυρή πλευρά του».

Το Σεν Μαλό (St Malo), μια πόλη στη βόρεια ακτή της Βρετάνης, στηρίζει την κουλτούρα της, τα τοπικά πιάτα, αλλά και το κρασί της, στη θάλασσα.

Ιδρύθηκε από Γαλάτες τον 1ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή όπου το στόμιο του ποταμού Ρανς (Rance) συναντά τη Μάγχη. Επειδή το νερό ρέει μέσα και έξω από τον κόλπο και προς τις δύο κατευθύνσεις, η άνοδος της παλίρροιας είναι θρυλική.

Θρυλικός, όμως, είναι και ο τρόπος που φροντίζουν τα κρασιά τους, προσφέροντας μια ξεχωριστή ζύμωση μέσα στη θάλασσα!

Η ιδέα ήρθε σε μια παρέα φίλων στις αρχές του νέου αιώνα, οι οποίοι βύθισαν 12 μπουκάλια κρασιού στο λιμάνι της πόλης. Από τότε δημιουργήθηκε ένα έθιμο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε εθνικό φαινόμενο, καθώς οι ντόπιοι θεωρούν ότι τα κρασιά γίνονται πολύ καλύτερα.

Η θερμοκρασία του ωκεανού στη Βρετάνη κυμαίνεται μεταξύ 9-10 βαθμούς Κελσίου – ισοδύναμη με μια υπόγεια κάβα κρασιού – ενώ το νερό προστατεύει το κρασί από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Επιπλέον, οι παλίρροιες, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζουν μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την ηλικία του κρασιού, ιδιαίτερα της σαμπάνιας, η οποία ονομάζεται εκτροπή.

Η διαδικασία της βραδείας κλίσης του κρασιού κάνει το ίζημα να κάθεται στις πλευρές και στον πυθμένα της φιάλης, ενώ διατηρεί τη διαύγεια του.

Τα μπουκάλια με τα κρασιά μένουν στον βυθό της θάλασσας ένα χρόνο, καθώς το διάστημα αυτό θεωρείται αρκετό για να ανακατευτούν οι γεύσεις τους από την παλίρροια και να βελτιωθούν οι φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα στον αφρώδη οίνο.

Αφού ανακάλυψε τις επιπτώσεις της ωρίμανσης στη θάλασσα, ο Γιανίκ Χεντ (Yannick Heude), οινοποιός που ήταν ανάμεσα στην αρχική ομάδα βύθισης του κρασιού, αποφάσισε να ρίχνει τα κρασιά του στον βυθό του λιμανιού κάθε χρόνο.

Μάλιστα, όταν τα βγάζει πάνω από 100 γκουρμέ σεφ και σομελιέ από όλη τη Γαλλία σπεύδουν στο St Malo να βιώσουν το φαινόμενο και να δοκιμάσουν τα κρασιά.

Ο Heude και η ομάδα του φορτώνουν ένα αλιευτικό σκάφος με περίπου 700 μπουκάλια κρασιού στη σκιά του Τουρ Σολιντόρ (Tour Solidor), ενός πύργου του 14ου αιώνα που χτίστηκε αρχικά για να ελέγχει την είσοδο του ποταμού Rance.

Οι φιάλες κρασιού στοιβάζονται σε κιβώτια με παλέτες που είναι κατασκευασμένα για παραγωγούς οστρακοειδών, ώστε να παραμένουν σταθερά στον βυθό.

Σε κάθε κιβώτιο υπάρχουν τρύπες ώστε να εξασφαλίζεται ότι το νερό και τα φύκια μπορούν να «αγκαλιάζουν» τα μπουκάλια κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης υποθαλάσσιας διαμονής τους.

Μόλις το αλιευτικό βγει από το λιμάνι, τα κιβώτια βυθίζονται στα 15 μέτρα μέσα σε δίχτυα μιας τράτας. Ένας δύτης τοποθετεί μαλακά τα κιβώτια, με αρκετή απόσταση το ένα από τα άλλο, για να μην συγκρουστούν μεταξύ τους με τις παλίρροιες.

Στη συνέχεια, φορτώνονται τα περσινά μπουκάλια που είναι έτοιμα για κατανάλωση. Μετά από 12 μήνες ο Heude και η ομάδα του σπρώχνουν κάθε κιβώτιο στο κέντρο του συγκεντρωμένου πλήθους.

Έξτρα «θησαυροί» από οστρακοειδή και φύκια, στροβιλίζονται και επιβεβαιώνεται η παραμονή τους για ένα έτος στον βυθό της θάλασσας.

Ακολουθεί γευσιγνωσία σε συνδυασμό με τα τοπικά πιάτα, κυρίως από θαλασσινά, για όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια για να συμμετέχουν σε αυτό το ξεχωριστό γεγονός.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.