ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το περιβάλλον σε σκληρή δοκιμασία!

Εικόνες πραγματικότητας στον Διαγωνισμό Περιβαλλοντικού Φωτογράφου 2018.

Κάθε χρόνο βραβεύονται εκείνοι που με τις δημιουργικές τους φωτογραφίες παρουσιάζουν την κατάσταση, την οποία επικρατεί στον πλανήτη.

Με την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα που συνεχώς εντείνονται ή την εξαθλίωση των ανθρώπων από την άκρατη αστικοποίηση.

Στο διαγωνισμό του 2018 υπήρξαν συμμετοχές από 89 χώρες και νικητές ήταν πέντε φωτογράφοι, οι οποίοι επελέγησαν για τις ισχυρές ικανότητές τους στην αφήγηση και την υψηλής ποιότητας τεχνική τους, ενώ άλλοι πέντε πήραν επαίνους για τη δουλειά τους.

Ο ετήσιος διαγωνισμός διεξάγεται από τον Ιδιωτικό Οργανισμό Υδάτων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης «Chartered Institution of Water and Environmental Management» (CIWEM).

Φωτογράφος της χρονιάς ανακηρύχθηκε ο Ιρανός Saeed Mohammadzadeh, με την εικόνα του «End Floating». Η φωτογραφία δείχνει ένα πλοίο που κάθεται πάνω στο αλάτι στη λίμνη Urmia.

Η όμορφη, αλλά τρομακτική εικόνα καταδεικνύει τον θανατηφόρο συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο, με τον πολλαπλασιασμό φραγμάτων και έργων άρδευσης, που προκαλούν τη συρρίκνωση της.

Παράλληλα, ευνοούνται οι καταιγίδες με σκόνη από το αλάτι που προκαλούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους των γύρω περιοχών, επηρεάζοντας τα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Η αποξήρανση της λίμνης καταστρέφει επίσης τα τοπικά ενδιαιτήματα.

Με εξαιρετικά επίπεδα περιεκτικότητας σε αλάτι (340 γραμμάρια ανά λίτρο), η λίμνη είναι περισσότερο από οκτώ φορές πιο αλμυρή από το νερό των ωκεανών

«Dryness» από τον Chinmon Biswas, Ινδία, ο οποίος ήταν ο νικητής του βραβείου μεταβαλλόμενου κλίματος. Ένα παιδί κάθεται σε κομμάτια του εδάφους που έχει ανοίξει από την ξηρασία .

«And Life Rises» από Younes Khani Someeh Soflaei, το Ιράν, ο οποίος πήρε το βραβείο για το αστικό περιβάλλον. Μια γυναίκα και η μικρή κόρη της στέκονται μπροστά σε ένα καθρέφτη και άλλα κατεστραμμένα αντικείμενα, τα οποία πήραν από τα σκουπίδια του σπιτιού τους, στο Sarpol-e Zahab.

Το συγκρότημα κατοικιών Mehr καταστράφηκε μετά από έναν μεγάλο σεισμό το 2017, που σκότωσε περισσότερους από 600 ανθρώπους.

«Bulrush» από την Ümmü Kandilcioğlu της Τουρκίας. Νικητής του βραβείου βιωσιμότητας στην πράξη. Η φωτογραφία δείχνει έναν εργάτη να φτιάχνει δέσμες άχυρου από καλάμια.

«Happiness on a Rainy Day» από τον Fardin Oyan, Μπαγκλαντές. Νικητής του νεαρού περιβαλλοντικού φωτογράφου της χρονιάς. Πολλά παιδιά στο Μπαγκλαντές διασκεδάζουν κάνοντας μπάνιο και παίζοντας στη βροχή.

Η χώρα, η οποία είναι επίπεδη και καταλαμβάνεται από το τεράστιο Δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα, εκτίθεται σε πλημμύρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων

«Floating Life on River Under Pollution», από τον Tapan Karmaker, φημισμένο περιβαλλοντικό φωτογράφο της χρονιάς αυτής της χρονιάς. Ένας πωλητής καρπουζιού ξεκουράζεται μέσα στο σκάφος του, το οποίο παρασύρεται στο βαριά μολυσμένο ποταμό Burigongga, στην Ντάκα του Μπαγκλαντές

«Boulmigou: The Paradise of Forgotten Hearts», από τον Antonio Aragón Renuncio. Τα παιδιά παίζουν με παλιά ελαστικά που τελικά θα καούν, στο μολυσμένο λατομείο Boulmigou στο Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι συνέπειες είναι τρομερές: Πυρκαγιές, αναπνευστικά νοσήματα, μόλυνση των υπόγειων υδάτων, ακόμη και θάνατος.

«Not in My Forest», από τον Calvin Ke. Ένας θηλυκός ουρακοτάγκος μακάκος σφίγγει ένα πλαστικό μπουκάλι στον φυσικό του βιότοπο, στο Βόρνεο της Μαλαισίας

«Urban Life in Singapore», από τον Thigh Wanna. Περίπου το 80% του πληθυσμού της Σιγκαπούρης ζει σε υψηλές πολυκατοικίες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως και η έλλειψη επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης σε πολλά μέρη της περιοχής.

«Save Turtle», από τον Jing Li. Ένας άνθρωπος προσπαθεί να απελευθερώσει μια χελώνα που έχει πληγεί από τη ρύπανση και έχει μπλεχτεί σε πλαστικό.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.