ΖΩΗ

Ζουν πάνω στα δέντρα για να τα προστατεύσουν από ορυχείο!

Καταληψίες για τη σωτηρία του δάσους!

Photo Credit hambachforest.org

Τα τελευταία έξι χρόνια, μια ομάδα ακτιβιστών ζει σε ένα μικρό δάσος 250 στρεμμάτων στα περίχωρα της Κολωνίας, κοντά στην πόλη Γιούλιχ (Jülich), στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Γερμανία.

Τρώνε, ζουν και κοιμούνται σε σπίτια που έφτιαξαν σε δέντρα σε ύψος 25-30 μέτρων πάνω από το έδαφος. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν καταλάβει το δάσος, για να μην το «καταπιεί» το ανοικτό ορυχείο που λειτουργεί στην άκρη αυτού του μοναδικού δάσους βελανιδιάς στην περιοχή.

Από το 1978, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE επεκτείνεται στο δάσος, για να διευρύνει τη λειτουργία της, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο ορυχείο λιγνίτη στην Ευρώπη.

Photo Credit Federico Gambarini

Πριν ανοίξει το ορυχείο, το δάσος Χάμπαχ (Hambach) των 12.000 ετών ήταν πάνω από 13.000 στρέμματα. Σήμερα, μόνο το 10% του αρχικού μεγέθους του παραμένει.

Το 2012, μια ομάδα ακτιβιστών άρχισε να ζει στο δάσος σε σπίτια που κατασκευάστηκαν πάνω σε δέντρα για να αποφευχθεί η καταστροφή τους και να μην είναι εύκολη η απομάκρυνση τους από τις Αρχές.

Κατά το πρώτο έτος, το δάσος καταλήφθηκε μόνο για μισό χρόνο, αλλά από το 2014, υπήρχαν πάντα άνθρωποι που ζούσαν στο δάσος.

Ορισμένα δέντρα είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες που δίνουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτούν φορητούς υπολογιστές, να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα και να έχουν μερικά φώτα.

Photo Credit hambachforest.org

Κάποια σπίτια διαθέτουν τοίχους μονωμένους με άχυρο και διαθέτουν σόμπες γκαζιού για ζεστασιά. Τα τρόφιμα μαγειρεύονται πάνω σε αυτές, ενώ συλλέγονται όμβρια ύδατα για πλύσιμο πιάτων.

Υπάρχουν περίπου 60 σπίτια πάνω σε δέντρα στο δάσος Hambach. Μάλιστα, κάνουν και μια εναέρια γειτονιά καθώς ορισμένα από αυτά συνδέονται με κρεμαστά πεζοδρόμια.

Το μεγαλύτερο δεντρόσπιτο, που ονομάζεται «The Tower», έχει τρεις ορόφους και είναι κτισμένο ανάμεσα σε τρία δέντρα. Χρησιμεύει ως αίθουσα συνελεύσεων όπου οι ακτιβιστές μπορούν να συναντηθούν και να μιλήσουν. Στεγάζει επίσης την κοινόχρηστη κουζίνα του χωριού.

Photo Credit hambachforest.org

Στην άκρη του δάσους βρίσκεται το «καταφύγιο» το οποίο λειτουργεί ως βάση για τους καταληψίες του δάσους. Διαθέτει, επίσης, μια κοινόχρηστη κουζίνα, χώρο για συναθροίσεις, υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκη, μουσείο και ανεμόμυλο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το «καταφύγιο» βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί να εισέλθει χωρίς δικαστική άδεια.

Οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν να κλείσει το ορυχείο και να σωθεί το υπόλοιπο τμήμα του δάσους. Το ορυχείο εξάγει λιγνίτη, που προκαλεί την υψηλότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ όλων των τύπων άνθρακα.

Photo Credit hambachforest.org

Ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως ως καύσιμο σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και η εταιρεία εξόρυξης RWE επιμένει ότι «εάν η Γερμανία επιθυμεί να κρατήσει τα φώτα και τα εργοστάσια σε λειτουργία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πρέπει να εξαχθεί λιγνίτης».

Μετά τη λήξη της εξόρυξης στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η RWE λέει ότι ο λάκκος του ορυχείου θα πλημμυρίσει και θα γίνει μια λίμνη αναψυχής 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit hambachforest.org

Photo Credit Earth First! Journal

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.