ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αίθουσα του κλάματος!

Τέχνη που σε κάνει να κλαις!

Είτε θέλεις είτε δεν θέλεις θα πρέπει να κλάψεις εν ονόματι της περίεργης έκθεση διαμαρτυρίας, Κουβανής καλλιτέχνιδας, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ (Tate Modern), στο Λονδίνο.

Και δεν κλαις επειδή το θέμα από μόνο του σου προκαλεί κλάμα, αλλά γιατί μέσα στην αίθουσα απελευθερώνεται μια οργανική χημική ένωση, δημιουργώντας ένα αόρατο σύννεφο που εγγυάται ότι θα φέρει δάκρυα στα μάτια σας.

Η Τάνια Μπρoυγκέρα (Tania Bruguera) που σχεδίασε αυτή την έκθεση, δεν αρκείται μόνο στα δάκρυα τα οποία προκαλεί, αλλά καλεί τους επισκέπτες να ξαπλώσουν στο πάτωμα, γιατί η θερμότητα του σώματος θα αποκαλύψει ένα κρυμμένο πορτρέτο!

Η Bruguera επέλεξε να βάλει μια εικόνα κάτω από το πάτωμα, χρησιμοποιώντας θερμοχρωμικό υλικό – ευαίσθητο στη θερμότητα – γιατί αγαπούσε την ιδέα να φτιάξει μια οριζόντια τοιχογραφία.

Η εικόνα που τελικά αποκαλύπτεται είναι το πορτρέτο ενός νεαρού πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος ονομάζεται Yusef και κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πόλη Χομς και τώρα σπουδάζει ιατρική.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι αυτό που κυριαρχεί σε ολόκληρη την εγκατάσταση, και  προορίζεται να κάνει τον θεατή να αισθανθεί άβολα. Όμως, η Bruguera υποστηρίζει ότι «η ζωή δεν είναι άνετη, θέλω τους ανθρώπους να βγουν από τη ζώνη της άνεσης τους».

Αναφερόμενη στο γιγάντιο κρυμμένο πορτρέτο στο πάτωμα, επισημαίνει πως «η ιδέα είναι οι άνθρωποι να δουλέψουν μαζί και να καταλάβουν ότι πολλά πράγματα είναι αόρατα».

Η 50χρονη καλλιτέχνης και ακτιβίστρια, που γεννήθηκε στην Αβάνα, λέει ότι δεν οδηγείται μόνο από τη μεταναστευτική κρίση, αλλά αυτό που την ενοχλεί είναι η όλο και πιο αδιάφορη αντίδραση απέναντι σε αυτήν.

Σε κάποιο σημείο της έκθεσης αναφέρει: «Η δημοσιογραφία και τα κοινωνικά μέσα μας φέρνουν 24 ώρες ενημέρωση για τα παγκόσμια γεγονότα. Η μετανάστευση παρουσιάζεται ως συνεχιζόμενη κρίση και συχνά αισθάνεσαι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει».

Επομένως, η εγκατάσταση προορίζεται να «καταπολεμήσει την αίσθηση της απάθειας». Ο τίτλος της έκθεσης είναι 10.142.926. Ο αριθμός αυτός αντανακλά πόσοι μετανάστες μεταφέρθηκαν από μία χώρα σε μία αλλά και πόσοι μετανάστες πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Και, βέβαια, ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.