ΤΟΠΟΙ

Το copy paste του Ταζ Μαχάλ!

Βρίσκεται και αυτό στην Ινδία!

Το άλλο Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι και αυτό μαυσωλείο, αλλά όχι για την αγαπημένη γυναίκα κάποιου αυτοκράτορα, αλλά για τη μητέρα ενός γαλαζοαίματου.

Το έχτισε μεταξύ 1651 και 1661 ο πρίγκηπας Αζάμ Σαχ (Azam Shah), γιος του έκτου Μογγόλου αυτοκράτορα Ορανγκζέμπ (Aurangzeb), αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του Ντιρλάς Μπανού Μπεκγούμ (Dilras Banu Begum).

Δεν βρίσκεται στην Άγκρα, όπως το πρωτότυπο, αλλά στο Αουρανγκαμπάντ (Aurangabad) στην Πολιτεία Μαχαράστρα και ονομάζεται Μπίμπι Κα Μαγκμπάρα (Bibi Ka Maqbara) («Τάφος της Κυρίας»).

Το Bibi Ka Maqbara αντλεί την έμπνευσή του από το περίφημο Ταζ Μαχάλ, το οποίο έχτισε ο παππούς του Σαχ Γιαχάν (Shah Jahan), στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ (Mumtaz Mahal).

Ο εγγονός ήθελε να ξεπεράσει το αριστούργημα του παππού, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί δεν είχε ούτε το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και πολύ περισσότερο τα χρήματα, για να κάνει κάτι καλύτερο. Το δικό του μνημείο κόστισε 700.000 ρουπίες, ενώ το Ταζ Μαχάλ 32 εκατομμύρια.

Μοιραία κατασκεύασε ένα κακό αντίγραφο του πρωτοτύπου. Αλλά ακόμα κι έτσι, το Bibi Ka Maqbara είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα με περίπλοκα σχέδια, σκαλιστά μοτίβα, επιβλητική δομή και όμορφα διαμορφωμένο κήπο.

Λόγω της έντονης ομοιότητάς του με το Ταζ Μαχάλ, ονομάζεται το «Ταζ του φτωχού». Το μαυσωλείο βρίσκεται στο κέντρο ενός ευρύχωρου περιβόλου με μήκος περίπου 458 μέτρα και πλάτος έως 275 μέτρα, με λίμνες, βρύσες και κανάλια νερού.

Ο κήπος περικλείεται από ψηλούς τοίχους με οχυρό και ανοιχτά περίπτερα σε τρεις πλευρές. Το μαυσωλείο είναι χτισμένο σε μια τετράγωνη πλατφόρμα με τέσσερις μιναρέδες στις γωνίες του, ακριβώς όπως το Ταζ Μαχάλ.

Ο κύριος θόλος του Bibi Ka Maqbara είναι, ωστόσο, μικρότερος από τον θόλο του Ταζ Μαχάλ και οι μιναρέδες του είναι μικρότεροι.

Ακόμα, το μνημείο της Άγκρα είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από καθαρό λευκό μάρμαρο, ενώ το μαυσωλείο στο Αουρανγκαμπάντ έχει μάρμαρο μόνο στον τρούλο. Το υπόλοιπο είναι καλυμμένο με γύψο που είναι γυαλισμένος.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.