ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι συμβαίνει με τα φυτά στην Αρκτική;

Γιατί ψηλώνουν τα τελευταία χρόνια.

Κάτι απροσδόκητο έχει συμβεί σε φυτά στον Βόρειο Πόλο, καθώς το κλίμα γίνεται πιο ζεστό. Το λεπτό οικοσύστημα αλλάζει πολύ γρήγορα και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πολύ χαμηλοί θάμνοι ψηλώνουν, όπως και τα άλλα φυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αρκτικής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, λένε οι επιστήμονες, αν και το φαινόμενο θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οι μεταβολές στο οικοσύστημα έχουν γίνει γρήγορα τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό που έχουν διαπιστώσει οι ερευνητές, είναι ότι τα ψηλά φυτά τείνουν να παγιδεύουν περισσότερο χιόνι.

Αυτό το επιπλέον χιόνι απομονώνει το κάτω μέρος του εδάφους, το οποίο στη συνέχεια χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παγώσει το χειμώνα και τελικά θα μπορούσε να καταλήξει στο να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Και αυτές οι μετατοπίσεις στο ύψος της βλάστησης δεν συμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη. «Βρήκαμε ότι η αύξηση του ύψους δεν συνέβη σε λίγες μόνο περιοχές, ήταν σχεδόν παντού στην τούνδρα», λέει η Αν Μπιόρκμαν (Anne Bjorkman) από το Σέκενμπεργκ (Senckenberg), Κέντρο Βιοποικιλότητας και Κλιματικής Έρευνας (BiK-F), στη Γερμανία.

«Εάν τα ψηλότερα φυτά συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, το ύψος όλων των φυτών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20 έως 60 % μέχρι το τέλος του αιώνα».

Ενώ τα ψηλότερα φυτά στην Αρκτική ίσως να μην προκαλούν άμεση ανησυχία, αξίζει να επισημανθεί όμως ότι το 30-50% του παγκόσμιου άνθρακα στο έδαφος είναι παγιδευμένο στους πάγους του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Οτιδήποτε μετατοπίζει την οικολογική ισορροπία θα μπορούσε να απελευθερώσει μια σοβαρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε την τούνδρα σε 117 διαφορετικές τοποθεσίες της Αρκτικής, λαμβάνοντας συνολικά πάνω από 60.000 διαφορετικές μετρήσεις δεδομένων. Τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές Άλπεις και το Κολοράντο συμπεριλήφθηκαν επίσης στην τελική έκθεση.

Καταγράφηκαν διάφορα χαρακτηριστικά των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, της περιεκτικότητας σε άζωτο, της υφής του κορμού και των φύλλων.

Μόνο το ύψος παρατηρήθηκε ότι άλλαξε σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με αμφότερα τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας να φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο στην ταχεία ανάπτυξη.

Οι ερευνητές σημείωσαν αυξημένο ύψος στα φυτά της Αρκτικής, καθώς και την εξάπλωση άλλων ψηλότερων φυτών, όπως το εαρινό χορτάρι – το οποίο φυτρώνει σε πεδιάδες της βόρειας Ευρώπης, σε τμήματα της Ισλανδίας και της Σουηδίας.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες, τα ψηλότερα φυτά της τούντρας θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αλλαγή του κλίματος, τόσο στην Αρκτική όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε η Bjorkman.

«Όπως έδειξαν και άλλες μελέτες, καθώς αρχίζει να υποχωρεί η συνεχής παγωνιά στις βόρειες περιοχές του πλανήτη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια σοβαρή μετατόπιση της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου».

Οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πώς ακριβώς αυτά τα ψηλότερα φυτά θα συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος, αλλά είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να συνδεθεί με τα μοντέλα πρόβλεψης, αλλάζοντας τα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Πηγή: Science Alert / Photo Credit Anne Bjorkman / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.