ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η «διαστημική» αγορά!

Είναι από τις μεγαλύτερες στην Ασία.

Photo Credit Thanate Tan

Η Φσαρ Τμέι (Phsar Thmei) ή «Κεντρική Αγορά», από ψηλά μοιάζει με διαστημόπλοιο, και είναι η μεγαλύτερη στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, την Πνομ Πενχ. Κάποτε έλεγαν ότι είναι η πιο μεγάλη σε όλη την Ασία. Έχει, όμως, και έναν από τους μεγαλύτερους θόλους της ηπείρου.

Πριν από την ολοκλήρωση της Phsar Thmei το 1937, η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα, ήταν ένας βάλτος που τροφοδοτείτο από τα νερά των βροχών.

Ένας βάλτος στο κέντρο της πόλης, δεν ήταν ότι καλύτερο για την Πνομ Πενχ, και για τους Γάλλους οι οποίοι είχαν την Καμπότζη ως προτεκτοράτο από το 1863 έως το 1953.

Έτσι, ο βάλτος αποστραγγίστηκε και άρχισε η κατασκευή μιας τεράστιας αγοράς, σχεδιασμένη από τον Ζαν Ντεσμπουά (Jean Desbois) και υπό την επίβλεψη του Γάλλου αρχιτέκτονα Λουί Σοσόν (Louis Chauchon).

Κατά την περίοδο της κατασκευής της, η Phsar Thmei λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ασία. Όμως, παρά το μεγαλείο της, είχε ένα πρόβλημα. Εκεί, εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η αγορά βομβαρδίστηκε από ταϊλανδικά αεροσκάφη. Κλείστηκε προσωρινά και ανοικοδομήθηκε μετά το τέλος του Πολέμου, αλλά τα λίγα χρόνια αργότερα το κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση.

Μέχρι που το γαλλικό αναπτυξιακό γραφείο ολοκλήρωσε ανακαίνιση ύψους 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011. Ο θόλος της παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους στην Ασία, με διάμετρο 45 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.

Η αγορά είναι γεμάτη με κάθε είδους αγαθά, από περίπλοκα χρυσά και ασημένια αντικείμενα, μέχρι σουβενίρ, παλαιά νομίσματα, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα, και μια εντυπωσιακή σειρά αμφιλεγόμενων ρολογιών.

Και, βέβαια, πωλούνται τρόφιμα, ενώ υπάρχουν εστιατόρια με κλασικά τοπικά πιάτα.

Photo Credit Milei.vencel

Photo Credit Allie_Caulfield

Photo Credit Jpatokal

Photo Credit shankar s.

Photo Credit Fumihiko Ueno

Photo Credit Fumihiko Ueno

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.