ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνιο πενταπλό ουράνιο τόξο!

Φώτισε όλον τον ουρανό!

Ένα σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε ο φωτογράφος Τζον Έντγουιστλ (John Entwistle), στη διάρκεια ενός ηλιοβασιλέματος στο Νιου Τζέρσι.

«Θα μπορούσα να κάνω λάθος, αλλά αυτό σίγουρα μοιάζει με ένα πενταπλό ουράνιο τόξο κατά το ηλιοβασίλεμα απόψε από το Jersey Shore, NJ», έγραψε ο Entwistle στο Instagram στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα υπεράριθμα ουράνια τόξα (Quintuple Rainbow ), όπως αυτό, αποτελούνται από ένα πρωτογενές ουράνιο τόξο – το φωτεινότερο και πιο ζωντανό της δέσμης – καθώς και τουλάχιστον άλλα δύο, λιγότερο λαμπερά.

Στην περίπτωση του ουράνιου τόξου που καταγράφηκε από τον Entwistle, τα πέντε ουράνια τόξα ήταν ξεκάθαρα ορατά.

«Γενικά, τα υπεράριθμα είναι αρκετά συνηθισμένα. Υπάρχουν πολλές εικόνες με 2 ή 3 υπεράριθμα», δήλωσε ο Γκούντερ Κένεν (Gunther Können), από το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας. «Αλλά η εμφάνιση των πέντε ουράνιων τόξων είναι εξαιρετική»!

Ο Ρέιομοντ Λι (Raymond Lee), καθηγητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ακαδημίας στην Ανάπολη της Μέριλαντ, συμφώνησε, λέγοντας «τα υπεράριθμα ουράνια τόξα είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένα και αποτελούν εγγενές μέρος οποιουδήποτε ουράνιου τόξου».

Ακόμα κι έτσι, βλέποντας αυτά τα ουράνια τόξα είναι δύσκολο να εντοπισθούν επειδή δεν είναι τόσο φωτεινά, όσο το κύριο γονικό τόξο τους, και τείνουν να αποκρύπτονται από τα έντονα χρώματα του πρωταρχικού ουράνιου τόξου, πρόσθεσε.

Οι δύο τύποι ουράνιων τόξων σχηματίζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, εκτός από μια διαφορά: Οι κύριες μορφές του ουράνιου τόξου δημιουργούνται όταν το φως του ήλιου εισέρχεται σε μια σταγόνα νερού – η οποία είναι πυκνότερο από τον περιβάλλοντα αέρα – και κάμπτεται ή διαθλάται.

Τα υπεράριθμα τόξα συμβαίνουν λόγω παρεμβολών μεταξύ των κυμάτων φωτός τα οποία ακολουθούν ελαφρώς διαφορετικές διαδρομές μέσα σε μια βροχή, σύμφωνα με τον Lee.

Και αυτά τα υπεράριθμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ορατά όταν οι σταγόνες βροχής είναι σχετικά ομοιόμορφες σε μέγεθος.

«Τα υπεράριθμα που εμφανίζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι κωνικά, με την έννοια ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι πιο κοντά στις πλευρές απ’ότι στην κορυφή του ουράνιου τόξου», κατέληξε.

Πηγή: Live Science / Photo Credit John Entwistle / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.