ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Ήταν ο κεντρικός αερολιμένας της Κύπρου πριν την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Ρόμαν Ρόμπροεκ (Roman Robroek), ο οποίος απαθανατίζει εγκαταλελειμμένα κτίρια και περιοχές σε όλο τον κόσμο, εστίασε τον φακό του στα ερείπια του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος, με την εισβολή των Τούρκων, το αεροδρόμιο ήταν η σκηνή μερικών από τις βαρύτερες μάχες μεταξύ τουρκικών και κυπριακών δυνάμεων.

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το χαρακτήρισε προστατευόμενη περιοχή, απαιτώντας από τις δύο πλευρές να αποσυρθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από την περίμετρο του αεροδρομίου.

Με τη κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη στις 16 Αυγούστου 1974, ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας έγινε μέρος της ουδετέρας ζώνης, η οποία ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αν και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί πλέον, τα ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών το χρησιμοποιούν σαν βάση. Χρησιμοποιείται επίσης ως μία από τις περιοχές για διακοινοτικές ειρηνευτικές συνομιλίες και ως χώρος διαφόρων εγκαταστάσεων αναψυχής για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το κλείσιμο του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας άνοιξε νέο αεροδρόμιο στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 1975. Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου άνοιξε το 2004 το Διεθνές Αεροδρόμιο Ερκάν (Ercan).

Ως κίνηση καλής θέλησης έχει προγραμματισθεί η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μέχρι στιγμής ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν εξετάσει σοβαρά αυτή την επιλογή.

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.