ΤΟΠΟΙ

Ρυάκια στη μέση του δρόμου!

Συνηθισμένο φαινόμενο σε γερμανικές πόλεις!

Photo Credit Joergens

Κάποτε χρησιμοποιούνταν για μεταφορά πόσιμου νερού στις γειτονιές, άλλες φορές λειτουργούσαν σαν αποχετευτικοί αγωγοί. Πάντως, σήμερα, αποτελούν ένα γραφικό στοιχείο που έρχεται από αιώνες πριν.

Αυτά τα ρυάκια, τα οποία λέγονται Μπέχλε (Bächle), είναι σήμα κατατεθέν κυρίως για το Φράιμπουργκ, την πόλη που βρίσκεται σε μια πλαγιά του Μέλανα Δρυμού.

Τα μικρά ρέματα καθαρού νερού ρέουν μέσα στην πόλη σε ανοικτά κανάλια, τα οποία μερικές φορές καλύπτονται για λίγο, αν το απαιτούν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις και οι δρόμοι.

Photo Credit Jörg

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί κανείς να δει ανθρώπους να χαλαρώνουν βουτώντας το πόδια τους στο κρύο νερό, και να παίζουν παιδιά και σκυλιά μέσα στα ρυάκια.

Αυτό το ασυνήθιστο σύστημα υδρορροής της πόλης χρησιμοποιήθηκε από τον Μεσαίωνα για να φέρνει νερό από τον ποταμό Ντρέισαμ (Dreisam) στην πόλη, προκειμένου να ποτίσουν οι κάτοικοι τα ζώα τους και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Τα Bächle εμφανίζονται για πρώτη φορά το έτος 1220, αλλά η αρχαιολογική ανασκαφή υποδηλώνει ότι υπήρχαν τουλάχιστον εκατό χρόνια νωρίτερα από την ίδρυση του Φράιμπουργκ.

Photo Credit Uellue

Αρχικά βρίσκονταν στη μέση του δρόμου, όπως παραμένουν και σε ορισμένες γειτονιές. Όμως, με την αύξηση του πληθυσμού και της κυκλοφορίας, τα Bächle έγινε ενοχλητικό και στα μέσα του 19ου αιώνα μετακινήθηκαν στην άκρη του δρόμου και η πλειονότητα τους ήταν καλυμμένη.

Σήμερα, στο Φράιμπουργκ και σε άλλες πόλεις, αυτά τα ρυάκια είναι ανοιχτά σε πολλά σημεία τους, ενώ αποτελούν και τουριστικά αξιοθέατα.

Photo Credit Mike Hauser

Photo Credit HD

Photo Credit g215

Photo Credit karp5

Photo Credit MyImages

Photo Credit Michael

Photo Credit Frank G. P. Selbmann

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.