ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η παράνομη γάτα!

Είναι η πιο μοναχική στον κόσμο!

Τα νησιά στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ (Svalbard) είναι γνωστά ως τα λίγα μέρη της γης όπου απαγορεύεται στους ανθρώπους να πεθάνουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι σ’ αυτόν τον τόπο υπάρχει επίσης απαγόρευση για τις γάτες, με μια εξαίρεση, την Κέσα (Kesha), η οποία έχει καταχωρηθεί ως αλεπού!

Οι γάτες δεν απαγορεύονταν πάντοτε στο Svalbard. Μόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 οι νορβηγικές αρχές επέβαλαν την απαγόρευση, αφού κρίθηκε ότι ήταν ευαίσθητες στη λύσσα και στον εχινόκοκκο από αλεπούδες και αρουραίους, γεγονός που με τη σειρά του αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αρουραίοι δεν ήταν αυτόχθονες στο βόρειο αρχιπέλαγος, όπου έφτασαν σχετικά πρόσφατα μέσα σε φορτηγά πλοία, αλλά σαν δημιουργικά πλάσματα που είναι, προσαρμόστηκαν γρήγορα στις σκληρές συνθήκες.

Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν πριν εκδοθεί απαγόρευση για τις γάτες, δείχνουν ότι κάποτε ήταν δημοφιλείς στο Σπιτσμπέργκεν (Spitsbergen) και στα άλλα νησιά που απαρτίζουν το νησιωτικό συγκρότημα στο αρχιπέλαγος Svalbard.

Η Kesha ζει στο Μπάρεντσμπουργκ (Barentsburg), μια ρωσική πόλη στο νησί Spitsbergen. Κατά την περίοδο της ακμής του, κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, το Barentsburg ήταν μια ακμάζουσα πόλη με ορυχεία και πληθυσμό πάνω από 1.000.

Αλλά σήμερα ζουν μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι και ο τόπος φαίνεται έρημος. Ενώ το σύνολο του αρχιπελάγους είναι υπό νορβηγική κυριαρχία, η συνθήκη του Svalbard του 1920 επέτρεψε στις υπογράφουσες χώρες να ιδρύσουν επιχειρήσεις εξόρυξης, πράγμα που συνέβη με τους οικισμούς όπως το Barentsburg.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε έφτασε η Kesha εκεί, απλά είναι γνωστό ότι ήρθε από Ρώσους και καταχωρήθηκε ως αλεπού, προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση για τις γάτες.

Εκτός από το χοντρό κοκκινωπό τρίχωμα της, η Kesha δεν μοιάζει με αλεπού, αλλά οι νορβηγικές αρχές δεν αμφισβήτησαν ποτέ τα επίσημα έγγραφα και της επιτράπηκε να ζήσει στο Svalbard.

Στην πόλη έχει μια φίλη που την φιλοξενεί στο διαμέρισμά της τις ιδιαίτερα κρύες νύχτες και θέλει να την φροντίζει. Αλλά η Kesha, ως επί το πλείστον, αγαπά την ελευθερία της, αν και το Svalbard είναι ένα σκληρό μέρος για μια γάτα.

Το παχύ τρίχωμα της την βοηθά να αντέξει το κρύο, όμως τα σημάδια στο πρόσωπο και στο σώμα της, υπονοούν ότι συχνά παλεύει με άλλα ζώα από την τοπική πανίδα και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να επιβιώσει και να έχει τον τίτλο της μοναδικής γάτας στο αρχιπέλαγος.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.