ΝΕΑ

Αστεροειδής σε σχήμα κρανίου!

Ευτυχώς δεν θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη.

Photo Credit  JOSÉ ANTONIO PEÑAS/SINC

Σαν να βγήκε από το Χάλοουιν είναι ο αστεροειδής που πρόκειται να περάσει από την Γη στις 11 Νοεμβρίου 2018, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την εποχή που εντοπίσθηκε.

Ο «2015 TB145» λέγεται από τους αστρολόγους και «Halloween Asteroid», καθώς ανακαλύφθηκε το 2015, όταν έφτασε στα 486,000 χιλιόμετρα από τη Γη ακριβώς την ημέρα του Χάλοουιν.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μικρών ουράνιων αντικειμένων του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA, η επόμενη πτήση του αστεροειδούς δεν θα είναι τόσο κοντά μας. Θα περάσει περίπου 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Αυτή η απόσταση είναι περίπου το ένα τέταρτο της διαδρομής από τη Γη μέχρι τον Ήλιο. Η τροχιά του θα τον φέρει πιο κοντά στην Αφροδίτη και τον Ερμή το 2024, 2028 και 2037.

Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν μερικές… τρομακτικές εικόνες του «2015 TB 145», όταν πέρασε για πρώτη φορά τον πλανήτη μας το 2015.

Οι εικόνες έδειξαν έναν, κυρίως, σφαιρικό βράχο με βαθουλώματα που έμοιαζαν με ανοίγματα των ματιών και μια τρύπα μύτης, τουλάχιστον από κάποιες γωνίες.

Photo Credit NAIC-Arecibo/NSF 

Αυτή η εικόνα του «2015 TB145» δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα ραντάρ από το Παρατηρητήριο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο.

Ο αστεροειδής έχει πλάτος περίπου 625 μέτρα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Συγκριτικά, ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είχε πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα.

Ο «Halloween Asteroid» δεν επηρέασε τη Γη με το πέρασμα του το 2015 και δεν θα έχει καμία επίδραση στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του νέου περάσματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο αστεροειδής δεν είναι μόνο τρομακτικός αλλά και ειδικός. Σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, η επιμήκης τροχιά του αστεροειδούς και η ταχύτητά του υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ένας νεκρός κομήτης, απογυμνωμένος από την παγωμένη ουρά του, από τα πάρα πολλά ταξίδια γύρω από τον ήλιο.

Οι ουρές των κομητών προέρχονται από αστρική σκόνη και αέρια που ρέουν πίσω τους λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopi24

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.