ΤΟΠΟΙ

Πέντε από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου!

Με προβλήματα από κοινωνικά μέχρι φυσικές καταστροφές.

Η αντίληψη ποια είναι τα επικίνδυνα μέρη στη Γη είναι αρκετά υποκειμενική γιατί εξαρτάται εξολοκλήρου από τις παραμέτρους που ορίζει ο καθένας.

Ομως, υπάρχουν περιοχές, οι οποίες αντικειμενικά είναι άκρως επικίνδυνες λόγω των ατμοσφαιρικών, γεωλογικών, διαδικασιών ή ανθρωπογενών παραγόντων.

Η κορυφή του Έβερεστ

Photo Credit Anju Sherpa

Δεν είναι απολύτως έκπληξη το γεγονός ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα. Το ίδιο το Έβερεστ (Everest), εκτός από το ότι είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη, είναι επίσης ένα από τα πιο επικίνδυνα να αναρριχηθεί κανείς.

Έχει περισσότερους κινδύνους από ό, τι πιθανώς να περιμένετε. Εκτός από τον κίνδυνο της βαρύτητας, υπάρχει και ο κίνδυνος σεισμών, που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες χιονοστιβάδες. Το 2015, 19 άνθρωποι πέθαναν στον καταυλισμό της βάσης.

Σε αυτά τα προβλήματα προστίθενται το κρύο, η ασθένεια του υψομέτρου, η οποία ξεκινά στα περίπου 2.440 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και επηρεάζει τους υγιείς ανθρώπους που βρίσκονται πάνω από ένα χιλιόμετρο από αυτό το όριο.

Χάρη στη χαμηλή πίεση του αέρα σε αυτά τα ύψη, η συγκέντρωση των μορίων οξυγόνου πέφτει. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή, γεγονός που οδηγεί σε όλα τα είδη συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ζάλης, πονοκεφάλων, ναυτίας, δύσπνοιας, κόπωσης και πολλών άλλων.

Photo Credit Ggia 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τη νύχτα.

Αν αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα ή ανεβείτε στην κορυφή – πάνω από 8,8 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας – τότε υπάρχει ο κίνδυνος για οίδημα εγκεφάλου υψηλού υψομέτρου (HACE).

Το HACE περιλαμβάνει το πρήξιμο του εγκεφάλου που προκαλείται από αυτή τη στέρηση οξυγόνου. Εκτός από την πρόκληση ψευδαισθήσεων, οι άνθρωποι που το έχουν, συχνά δεν το συνειδητοποιούν και πιστεύουν ότι είναι εντάξει.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι συχνά θανατηφόρο – και οι άνθρωποι που ανεβαίνουν στο Everest έχουν πεθάνει από αυτό.

Πάνω από 8.000 μέτρα, ισχύει αυτό που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ζώνη θανάτου. Εκεί, η συγκέντρωση οξυγόνου είναι το ένα τρίτο της στάθμης της θάλασσας. Το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει την παροχή οξυγόνου ταχύτερα από την αναπνοή, οπότε αν μένετε εκεί πάρα πολύ καιρό, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνετε.

Βανουάτου

Photo Credit PhillipC 

Αυτό το νησιωτικό κράτος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της Γης. Εκτός από ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι μεγάλης κλίμακας, είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα αυτοκινητικά δυστυχήματα.

Η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνου του ΟΗΕ, κατατάσσει το Βανουάτου (Vanuatu) στις χώρες με βάση το πόσο πιθανό είναι να επηρεαστεί από φυσικές καταστροφές και πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κάτοικοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αλλά τα στοιχεία μεταξύ 2012 και 2016 τοποθετούν το Βανουάτου στην κορυφή της λίστας.

Το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού απειλείται από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και κυκλώνες και δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, τόσο κατά τη διάρκεια τους, όσο και μετά την εκδήλωση.

Στον ίδιο κατάλογο, αλλά πιο χαμηλά είναι το Τόνγκα, που έχει τα ίδια προβλήματα εκτός από τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Αντίθετα, εκεί, συμβαίνουν ξηρασίες.

Οι Φιλιππίνες είναι στην τρίτη θέση, καθώς πολλές από τις πόλεις τους είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και είναι χαμηλή η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Η πρόσβαση στους πόρους έχει σημασία και όπως διαπιστώνεται, η ανισότητα και η έλλειψη πλούτου είναι δολοφόνος σε επικίνδυνες εποχές.

Λίμνη Κιβού, Ρουάντα

Photo Cretid MONUSCO

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά το 1986, απελευθέρωσε μια τρομακτική δύναμη που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, που ζουν κοντά της.

Σε αυτήν την ηφαιστειακή λίμνη είχε συσσωρευτεί και παγιδευτεί διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα. Δεν είναι ξεκάθαρο τι το προκάλεσε – αν και συχνά ύποπτος είναι οι κατολισθήσεις.

Η η εκχύλιση αυτού του άχρωμου και άοσμου αερίου προκάλεσε ασφυξία σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους, καθώς κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους, μερικοί από τους οποίους ζούσαν μέχρι και 24 χιλιόμετρα μακριά.

Κάτι παρόμοιο πραγματοποιήθηκε κάποτε στη κοντινή λίμνη Μονουόν (Monouon) και αμφότερες οι εκδηλώσεις αναφέρονται ως «Limni eruptions».

Η λίμνη Κιβού (Kivu), στα σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα, είναι 2.000 φορές μεγαλύτερή από τη λίμνη Νιός (Nyos), στο Καμερούν, στην οποία εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα, και έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην ακτογραμμή της.

Είναι επίσης γεμάτη με μεθάνιο, εκτός από διοξείδιο του άνθρακα, και πάντα υπάρχει η πιθανότητα για ξαφνική «έκρηξη» του θανατηφόρου φυσικού αερίου.

Το μεθάνιο είναι, ωστόσο, εξαιρετικά πολύτιμο, και τα δύο έθνη έχουν συμφώνησε να το εξορύξουν ως μέρος του έργου βιοαερίου Kivuwatt.

Αλλά πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί: Όπως σημειώνεται από τους ερευνητές, αν το μεθάνιο – που είναι παγιδευμένο σήμερα στον βυθό της λίμνης – διαταραχθεί, θα μπορούσε να φτάσει γρήγορα στην ατμόσφαιρα, σκοτώνοντας όσους βρίσκονται κοντά.

Σιέρα Λεόνε

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους τόπους για τους νέους. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) διαπίστωσε ότι αν είστε ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών, η Σιέρα Λεόνε είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να ζήσει κανείς.

Σημειώνουν επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νέων (671 ανά 100.000) είναι ακόμη υψηλότερο από αυτό στη Συρία (579 ανά 100.000), η οποία είναι αναμφισβήτητα ο πιο βίαιος τόπος της Γης.

Η Σιέρα Λεόνε είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Έχει περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό πόσιμο νερό και επιβαρύνεται από μια ανεπαρκή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης. Έχουν πρόσφατα βιώσει εξάρσεις Ebola, καθώς και έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο από το 1991 έως το 2002.

Yellowstone

Photo Credit Jim Peaco

Εδώ δεν αναφέρεται μόνο η καλντέρα. Οι πιθανότητες για έκρηξη σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι απίστευτα χαμηλή (1 στα 730.000), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS).

Ωστόσο, αν ξεσπάσει, είναι πιθανό να δημιουργήσει 1.000 κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού. Θα πρόκειται είτε για μια ροή λάβας, είτε για μια υδροθερμική έκρηξη, η οποία είναι πολύ συχνότερη στην εκρηκτική ιστορία της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πουθενά αρκετά λιωμένο μάγμα στο υπέδαφος, για να προκαλέσει μια έκρηξη, και τίποτα δεν θα συνέβαινε ακόμα και αν έπεφτε πυρηνική βόμβα.

Οι κίνδυνοι για τους επισκέπτες είναι να πέσουν σε μια από τις γεωθερμικές πηγές τους, αλλά και το νομικό κενό που υπάρχει στο εθνικό πάρκο, το οποίο ανήκει στο Αϊντάχο και το Γουαϊόμινγκ.

Το Yellowstone ιδρύθηκε το 1872, και καταλαμβάνει μια έκταση 130 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία ανήκει στο Αϊντάχο και δεν έχει περιφερειακό δικαστήριο. Συνεπώς, οποιαδήποτε παρανομία συμβεί εκεί, ακόμα και δολοφονία, δεν διώκεται!

Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι κάτι πρέπει να γίνει αλλά μέχρι στιγμής, το νομικό κενό παραμένει. Επομένως οι επισκέπτες καλό θα είναι να έχουν εξασφαλισμένα τα νότα τους.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.