ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το πανέμορφο ψάρι «Αφροδίτη»!

Μάγεψε τους ερευνητές που το ανακάλυψαν!

Στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», την θαλάσσια περιοχή πριν από τα μεγάλα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, ανακαλύφθηκε ένα ψάρι, η ομορφιά του οποίου έκανε τους επιστήμονες να του δώσουν το όνομα της αρχαίας θεάς.

Το Tosanoides afrodite, όπως είναι το επιστημονικό όνομα του, έχει ροζ και κίτρινα εκθαμβωτικά χρώματα και εντοπίσθηκε σε βάθος 60-150 μέτρα.

Ερευνητές από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας έβλεπαν τα λαμπερά ροζ και κίτρινα ψάρια κατά την κατάδυση στον Ατλαντικό περίπου 1.000 μέτρα από τις ακτές της Βραζιλίας.

Τα ευρήματα της ομάδας, δημοσιευμένα στο ZooKeys, αντιπροσωπεύουν μια συναρπαστική επέκταση του γένους Tosanoides (είδος περκόμορφων), η οποία θεωρείτο ότι ζούσε μόνο στον Ειρηνικό.

«Τα ψάρια από τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» τείνουν να έχουν ροζ ή κοκκινωπό χρώμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Χάντσον Πινέιρο (Hudson Pinheiro), ιχθυολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας.

«Το κόκκινο φως δεν διεισδύει σε αυτά τα σκοτεινά βάθη, καθιστώντας τα ψάρια αόρατα, αν δεν φωτιστούν από ένα φως όπως αυτό που φέρουμε κατά την κατάδυση».

Ο Pinheiro και ο συνάδελφός του Λουίζ Ρότσα (Luiz Rocha), επίσης ιχθυολόγος, εξερευνούσαν έναν κοραλλιογενή ύφαλο που βρίσκεται περίπου σε βάθος 120 μέτρων στο αρχιπέλαγος Saint Paul, όταν είδαν τις φανταχτερές αποχρώσεις του ψαριού.

Τόσο πολύ είχαν μαγευτεί από το νέο ψάρι, ώστε δεν αντιλήφθηκαν ότι πάνω από το κεφάλι τους υπήρχε ένας καρχαρίας…

Οι Pinheiro και ο Rocha κατάφεραν να συγκεντρώσουν τρία ενήλικα αρσενικά, δύο ενήλικα θηλυκά και δύο νεαρά θηλυκά. Η ανάλυση DNA και παρατήρησης αποκάλυψε μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μια μακρά σπονδυλική στήλη και μια επιπλέον ακτίνα πτερυγίων.

Τα αρσενικά διαθέτουν πιο έντονους χρωματικούς τόνους από τους αντίστοιχους των θηλυκών, τα οποία έχουν ένα σταθερό κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα.

Με βάση αυτές τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι επιστήμονες αναγνώρισαν τα ψάρια ως μέλη του γένους Tosanoides. Το T. aphrodite είναι το τέταρτο είδος που εντάσσεται στις άφθονες τάξεις του γένους και είναι το μοναδικό στο είδος του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον Ατλαντικό.

Τα άλλα τρία είδη – συμπεριλαμβανομένου του Tosanoides obama, ενός ψαριού της Χαβάης που πήρε το όνομα του από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα – όλα κατοικούν στον Ειρηνικό.

Δεν είναι πάντως σαφές γιατί αυτά τα είδη αναπτύσσουν ασυνήθιστες αποχρώσεις, αλλά όπως εξηγεί ο Luiz Rocha, «η επικρατούσα υπόθεση είναι ότι χρησιμοποιούν αυτά τα χρώματα ως καμουφλάζ».

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.