ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παράξενοι βράχοι της φωτιάς!

Βρέθηκαν στις ακτές της λίμνης του Μίσιγκαν!

Photo Credit Erik Rintamaki

Οι βράχοι με την απόκοσμη εσωτερική λάμψη, βρέθηκαν στις παραλίες της λίμνης Σουπέριορ (Superior), προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των γεωλόγων.

Οι άνθρωποι που τα βρήκαν τα ονόμασαν Γιουπερλίτες (Yooperlites), εξαιτίας του ψευδώνυμου «Yooper» για ανθρώπους που ζουν στην Άνω Χερσόνησο του Μίτσιγκαν.

Ο Έρικ Ρονταμάκι (Erik Rintamaki), είχε μαζί του και ειδικό φως το οποίο βοηθά να εντοπίσει τις λαμπερές πέτρες, οι οποίες μοιάζουν με πυρακτωμένες, εκπέμποντας την απόκοσμη λάμψη τους.

Photo Cretit  Erik Rintamaki

Οι Yooperlites εξετάστηκαν τόσο από το Michigan Tech University όσο και από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan και οι ειδικοί τους προσδιόρισαν ως παραλλαγή του φθορίζοντος ορυκτού σοδαλίτη (sodalite).

Οι λαμπεροί βράχοι αποτελούνται από θραύσματα χοντρόκοκκου ορυκτού, με παρόμοια σύνθεση σαν και αυτή του γρανίτη. Το στοιχείο που κάνει τα πετρώματα αυτά ξεχωριστά είναι η συμπερίληψη του φθορίζοντος σοδαλίτη ( sodalite).

Ο μεταλλικός σοδαλίτης που εμπεριέχεται στους βράχους, φθορίζει κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία, δημιουργώντας τις λαμπερές κιτρινωπές πορτοκαλί φλέβες των Yooperlites.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Yooperlites δεν δημιουργήθηκαν στο Μίσιγκαν αλλά προέρχονται αρχικά από το αλκαλικό συγκρότημα Coldwell στο Οντάριο του Καναδά και πιθανότατα μεταφερθεί νότια μέσω ηπειρωτικού παγετώνα, καταλήγοντας στην λίμνη Superior.

Ο σοδαλίτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Γροιλανδία το 1811, αλλά έγινε δημοφιλής αφού ο πολύτιμος λίθος βρέθηκε στο Οντάριο του Καναδά το 1891. Το ορυκτό είναι βαθύ μπλε χρώμα και οπτικά μοιάζει με τον λαζουρίτη (lazurite).

Πηγή: Forbes / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.