ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μυστικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης!

Εκεί που υπάρχουν τα ερείπια μιας τεχνο-ουτοπίας!

Σε ορισμένες πόλεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και χώρες της επιρροής της, όπως η Βουλγαρία, δημιουργούνταν τεχνολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν πρόλαβαν να παίξουν τον ρόλο τους ή εγκαταλείφθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος.

Αυτές οι μυστικές πόλεις με τα ουτοπικά δημιουργήματα είναι θέμα της σειράς του φωτογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Ντανίλα Τκατσένκο (Danila Tkachenko), με τον τίτλο «Restricted Areas».

Ο Tkachenko ταξίδεψε σε αυτές για να απαθανατίσει όλες τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, από κεραίες, μέχρι κτίρια και μυστηριώδεις τρύπες στο έδαφος που ξεπερνούν τα πέντε χιλιόμετρα.

Ο φωτογράφος θέλησε με το έργο του να τεκμηριώσει την θεωρία ότι η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τεχνολογία για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ με οποιοδήποτε κόστος, «καλύτερα, υψηλότερα και ισχυρότερα», από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ήταν και το σχετικό σύνθημα της εποχής.

Ξεκίνησε τη σειρά με μια φωτογραφία ύστερα από επίσκεψη στη γιαγιά του, σε μια κλειστή και μυστική πόλη κοντά στο Τσελιμπίνσκ, όπου αναπτύχθηκε η πρώτη σοβιετική πυρηνική βόμβα. Όπως λέει, ο ίδιος «έμαθα ότι στη δεκαετία του ’60 συνέβη μια πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν αποκαλύφθηκε».

Σύμφωνα με τον Tkachenko, μολύνθηκε ένα τεράστιο μέρος του εδάφους, πλήττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι αρρώστησαν από διάφορες χρόνιες παθήσεις εξαιτίας της ακτινοβολίας.

«Ταξίδευα αναζητώντας χώρες που είχαν μεγάλη σημασία για την ιδέα της τεχνολογικής προόδου», λέει ο Tkachenko στην εισαγωγή του φωτογραφικού του άλμπουμ. «Αυτά τα μέρη είναι πλέον έρημα. Έχουν χάσει τη σημασία τους, μαζί με την απαρχαιωμένη ουτοπική ιδεολογία τους».

Πριν από τη λήψη των φωτογραφιών, ο Tkachenko πέρασε ένα χρόνο, κάνοντας προκαταρκτική έρευνα χρησιμοποιώντας αρχεία και το Διαδίκτυο. Εψαχνε αντικείμενα και μέρη, τα οποία θα μπορούσαν να ταιριάζουν στην έρευνα του.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να φωτογραφήσει στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι πόλεις θα ήταν εντελώς άδειες από αυτοκίνητα και ανθρώπους, για να εστιάσει στις δομές.

Ανάμεσα στις εικόνες είναι τα συντρίμμια ενός σταθμού διαστημοπλοίων που δεν φιλοξένησε κανένα διαστημόπλοιο, ένα αμφίβιο αεροπλάνο, ένα πειραματικό υποβρύχιο, ένα πλοίο, καθώς και τα σκουριασμένα υπολείμματα μιας κεραίας σχεδιασμένης να συνδεθεί με κοσμοναύτες σε αποστολές σε άλλους πλανήτες, που δεν συνέβησαν ποτέ.

Υπάρχει, επίσης, ένα αστρονομικό παρατηρητήριο που εγκαταλείφθηκε πριν από δεκαετίες. Αυτά είναι τα μέρη των μακρινών ξεχασμένων επιστημονικών θριάμβων και ηττών, είναι τα σύμβολα ενός «τέλειου τεχνοκρατικού μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ», επισημαίνει ο Tkachenko.

Πηγή: Fast Company / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.