ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφίες που μπορείς να μπεις μέσα τους!

Μοναδική καλλιτεχνική εγκατάσταση!

Ο φωτογράφος και καλλιτέχνης Κρις Ένγκμαν (Chris Engman) μεταφέρει φυσικά τοπία όπως καταρράκτες, σπηλιές και τεράστιες ερήμους σε εσωτερικούς χώρους με φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που τοποθετεί στους τοίχους, τις οροφές και τα πατώματα ενός ξύλινου δωματίου που έχει κατασκευάσει.

Αυτό δημιουργεί μια τρισδιάστατη εγκατάσταση, μέσα στην οποία μπορούν να μπουν οι θεατές και να αισθανθούν ότι βρίσκονται στον χώρο που απεικονίζεται.

«Πιστεύω ότι η φωτογραφία αποδίδει την εξουσία της ακριβώς από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα σε αυτήν όσο κι αν θέλουμε», λέει ο Engman. «Όταν φωτογραφίζω, προσπαθώ να το θυμάμαι, ακόμα και να το εκμεταλλευτώ».

Το έργο του Containment, είναι η πρώτη εγκατάστασή του που επιτρέπει στους επισκέπτες να μπαίνουν μέσα. Μπορείς να κάνεις… βόλτα σε ένα ποτάμι στο δάσος, σε ένα μονοπάτι στο βουνό, σε φαράγγια, στην έρημο ή να βρεθείς μέσα σε ένα δωμάτιο.

Ο Engman σκέφτεται το έργο ως μία φωτογραφία, παρόλο που αποτελείται από περισσότερες από τριακόσιες μεμονωμένες εκτυπώσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην επιφάνεια των τοίχων της εγκατάστασης.

Αν και μπορεί κάποιος να μπει μέσα στη φωτογραφία, υπάρχει κάποιος δισταγμός από την πλευρά του θεατή. Πάντως,όπως εξήγησε ο Engman μόλις μπει κάποιος μέσα στο έργο, το τοπίο εμφανίζεται πιο στρεβλωμένο και εξωπραγματικό, σε κάθε βήμα.

«Σε σύγκριση με μια φωτογραφία καρφωμένη στον τοίχο, η εμπειρία αυτής της εγκατάστασης για τον θεατή είναι πολύ πιο φυσική και συγκλονιστική. Η δομή είναι ένα δωμάτιο, όχι μια εικόνα ενός δωματίου.

»Η φωτογραφία είναι ένα αντικείμενο, εκτός από μια ψευδαίσθηση. Έχει βάρος, όγκο και αλλαγές καθώς περπατάμε γύρω της. Κάνοντας αυτή την εγκατάσταση διαπίστωσα ότι ήταν μια συναρπαστική διαδικασία, και αυτός ο νέος τρόπος εργασίας φαίνεται να προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες», λέει ο Engman.

Πηγή: Colossal / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.