ΕΡΕΥΝΑ

Oι πρώτες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς!

Η Ιαπωνία έγραψε ιστορία στην εξερεύνηση του Διαστήματος!

Δύο διαστημικά ρομπότ προσγειώθηκαν με επιτυχία σε έναν αστεροειδή και έστειλαν τις πρώτες εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από την επιφάνεια αυτού του είδους ουράνιου σώματος.

Τα ρομπότ που ονομάζονται Rover 1A και 1B, εκτοξεύτηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου από το διαστημόπλοιο Hayabusa-2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσία JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency).

Μετά από μια κάθοδο που διήρκεσε αρκετές ώρες, έφτασαν με επιτυχία, στην επιφάνεια του αστεροειδή Ryugu, όπως ανέφερε η ομάδα του Hayabusa-2 στο Twitter. «Είναι σε καλή κατάσταση και έχουν μεταδώσει φωτογραφίες και δεδομένα, ενώ επιβεβαίωσαν ότι κινούνται στην επιφάνεια του».

Κάθε ένα από τα μικροσκοπικά ρομπότ ζυγίζει περίπου 1 κιλό, και είναι σχεδιασμένα να κινούνται στην επιφάνεια του αστεροειδούς, παρά τη μείωση του βάρους τους σε λιγότερα από 20 γραμμάρια λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Μεταφέρθηκαν στον Ryugu, που βρίσκεται περίπου 280 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, από το Hayabusa-2 το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του τον Δεκέμβριο του 2014.

Στα τέλη Ιουνίου του 2018 το Hayabusa-2 είχε φτάσει στον Ryugu, ο οποίος έχει έκταση περίπου 1 χιλιόμετρο. Το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, χαρτογραφώντας την επιφάνεια του αστεροειδούς και πραγματοποιώντας μια σειρά επιστημονικών ερευνών.

Οι εικόνες ελήφθησαν όταν το διαστημόπλοιο έφτασε σε απόσταση μόλις 55 μέτρα από τον αστεροειδή. Σε κάθε ρομποτικό όχημα υπάρχουν κάμερες που στέλνουν συνεχώς εικόνες από την επιφάνεια.

Διαθέτουν, επίσης, αισθητήρες που θα μετρήσουν τη θερμοκρασία επιφάνειας σε διαφορετικές θέσεις. Οι εικόνες και τα δεδομένα αποστέλνονται πίσω στο Hayabusa-2, το οποίο μεταδίδει τις πληροφορίες στη Γη.

Το Hayabusa-2 είναι ο διάδοχος της αποστολής Hayabusa, που επισκέφθηκε τον αστεροειδή Itokawa στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Και εκείνο το διαστημικό σκάφος προσπάθησε επίσης να αναπτύξει ένα ρομπότ, που ονομαζόταν Minerva, αλλά απέτυχε και χάθηκε στο δρόμο του προς τον αστεροειδή.

Αυτή η πρώτη αποστολή κατάφερε να επιστρέψει ένα μικροσκοπικό δείγμα του αστεροειδούς στη Γη, αν και κατά βάση απέτυχε.

Το Hayabusa-2 θα προσπαθήσει να βελτιώσει αυτό, χρησιμοποιώντας ένα κρουστικό εκκρεμές για να χτυπήσει την επιφάνεια και να σχηματίσει έναν κρατήρα. Το διαστημικό σκάφος θα προσπαθήσει στη συνέχεια να μαζέψει υλικό από τον κρατήρα.

Όπως αναφέρθηκε, το Hayabusa-2 έχει επίσης δύο άλλα ρομπότ, το Mobile Scout (MASCOT) και το Rover 2, επίσης μέρος της αποστολής Minerva-II.Το πρώτο θα κυκλοφορήσει στην επιφάνεια του αστεροειδούς στις αρχές Οκτωβρίου 2018 και το τελευταίο το επόμενο έτος.

Πηγή: IFL Science / Photo Credit JAXA / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.