ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αινιγματικό «κόκκινο σπίτι»!

Τα ερείπια του βρίσκονται διασκορπισμένα στις όχθες ποταμού!

Βέβαια, δεν πρόκειται για σπίτι, αλλά για ένα παράξενο γλυπτό με συντρίμμια ενός κόκκινου σπιτιού που εκτείνονται πάνω από 500 μέτρα κατά μήκος του ποταμού Γουέαρ (Wear), στο Σάντερλαντ, στην Αγγλία.

Το γλυπτό «Κόκκινο Σπίτι» απεικονίζει τον κάτω όροφο ενός σπιτιού που έχει καταστραφεί και έχει αφεθεί στο έλεος των στοιχείων της φύσης.

Τα συντρίμμια είναι σκαλισμένα σε κόκκινο ψαμμίτη και περιλαμβάνουν μια σειρά από αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται σε σπίτια, όπως γλάστρες, κουζινικά, τζάκι, τραπέζι, βιβλία, καρέκλα, ακόμα και νεροχύτη.

Το συναρπαστικό υπαίθριο έργο τέχνης είναι αξιοθέατο στην St Peter’s Riverside, μια αναβαθμισμένη περιοχής του λιμανιού στη βόρεια όχθη του ποταμού,η οποία ήταν κάποτε βιομηχανικός κόμβος.

Το νόημα του γλυπτού παραμένει αίνιγμα. Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι επιλέχθηκε ως ένας τρόπος να θυμίζει τους σχεδόν 300 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Σάντερλαντ από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τον ποταμό Wear να είναι τόσο στενό και τα ναυπηγεία στις όχθες του να παράγουν το ένα τέταρτο τουλάχιστον όλων των εμπορικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Σάντερλαντ ήταν πρωταρχικός στόχος για τη Λουτβάφε και έγινε μια από τις πιο βομβαρδισμένες πόλεις στη Βρετανία.

Το «Κόκκινο Σπίτι» βρίσκεται στις ίδιες αυτές όχθες, όπου αμέτρητα σπίτια καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που απεικονίζεται στο γλυπτό.

Τόσο ο βορράς όσο και ο νότος προσεγγίζουν την εγκατάσταση κατά μήκος του ποταμού, όπου διασκορπίζονται συντρίμμια που προέρχονται από τον ίδιο ψαμμίτη με το κύριο γλυπτό, ίσως ως ένας τρόπος για να φανεί η έκταση της καταστροφής.

Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι το ερειπωμένο σπίτι έγινε την εποχή που η περιοχή ήταν μια ακμάζουσα και πυκνά γεμάτη γειτονιά, προτού να μειωθεί ο πληθυσμός της.

Το γλυπτό είναι σκαλισμένο σε μεγάλους όγκους κόκκινου ψαμμίτη που υπήρχαν στην περιοχή, από τους Κόλιν Γουίλμπουρν (Colin Wilbourn) και Καρλ Φίσερ (Karl Fisher) στη δεκαετία του 1990.

Το κομμάτι ήταν μέρος του έργου αναβάθμισης της περιοχής.

Πηγή: Atlas Obscura / Photo Credit SHAUNM / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.