ΕΡΕΥΝΑ

Τι τύπος είστε;

Πώς καθορίζουν την προσωπικότητα οι επιστήμονες.

Μια μελέτη που έγινε από το κολέγιο Northwestern Engineering, καθόρισε τέσσερις τύπους προσωπικότητας βάσει νέων δεδομένων. Και αυτοί είναι, ο μέσος, ο επιφυλακτικός, ο εγωκεντρικός και ο ρόλος μοντέλου.

Ο τέταρτος τύπος αφορά εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί με τη συμπεριφορά ή τη δραστηριότητας τους να γίνουν πηγή έμπνευσης για τους νεότερους, σε διάφορους τομείς. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτό που λέμε κοινωνικό πρότυπο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Λουίς Αμαράλ (Luis Amaral) ανέλυσαν τα στοιχεία από περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ερωτηθέντες, ώστε να βρουν αυτά τα τέσσερα διακεκριμένα σύνολα τύπων προσωπικότητας, κάτι που θεωρείται προκλητικό για τα υπάρχοντα δεδομένα στην ψυχολογία.

«Οι άνθρωποι προσπάθησαν να ταξινομήσουν τύπους προσωπικότητας από την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά η προηγούμενη επιστημονική βιβλιογραφία έχει διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο ήταν ανοησία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Γουίλιαμ Ρέβελ (William Revelle), καθηγητής ψυχολογίας.

«Τώρα, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν υψηλότερες πυκνότητες ορισμένων τύπων προσωπικότητας», δήλωσε ο Revelle, ο οποίος ειδικεύεται στη μέτρηση της προσωπικότητας, τη θεωρία και την έρευνα.

Η νέα έρευνα συνδυάζει μια εναλλακτική υπολογιστική προσέγγιση με δεδομένα από τέσσερα ερωτηματολόγια, τα οποία αναπτύχθηκαν από την ερευνητική κοινότητα κατά τη διάρκεια δεκαετιών και περιλαμβάνουν μεταξύ 44 και 300 ερωτήσεων.

«Μια μελέτη με ένα τέτοιο σύνολο δεδομένων, δεν θα ήταν δυνατό πριν από το Διαδίκτυο», δήλωσε ο Amaral. «Προηγουμένως, οι ερευνητές θα στρατολόγησαν σπουδαστές στην πανεπιστημιούπολη και ίσως να συγκέντρωναν μερικές εκατοντάδες άτομα».

Πώς ταξινομούνται και τι δείχνουν οι τέσσερις τύποι προσωπικότητας, που ανέδειξε η μελέτη;

Οι μέσοι άνθρωποι έχουν υψηλό βαθμό νευρωτισμού και εξωστρέφειας, ενώ έχουν χαμηλό άνοιγμα προς τους άλλους. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος προσωπικότητας.

Ο επιφυλακτικός είναι συναισθηματικά σταθερός, όχι ανοιχτός ή νευρωτικός. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς, αλλά είναι κάπως ευχάριστοι και ευσυνείδητοι.

Τα πρότυπα πρότυπα έχουν χαμηλό νευρωτισμό και υψηλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά. Είναι καλοί ηγέτες, αξιόπιστοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι βαθμολογούνται πολύ υψηλά στην εξωστρέφεια και κάτω από το μέσο όρο σε ανοίγματα, πρόκληση ευχαρίστησης και ευσυνειδησία.

Οι τύποι προσωπικότητας βασίζονται σε πέντε ευρέως αποδεκτά βασικά χαρακτηριστικά χαρακτήρα. Τη νευρολογία, τη εξωστρέφεια, την ειλικρίνεια, την τερπνότητα και την ευσυνειδησία.

Η νευρολογία είναι η τάση να εμφανίζονται συχνά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, η ανησυχία και η θλίψη, καθώς και η διαπροσωπική ευαισθησία.

Η εξωστρέφεια αφορά στην τάση να είναι κάποιος ομιλητικός, κοινωνικός και να απολαμβάνει τους άλλους. Η τάση αυτή έχει ένα κυρίαρχο στυλ.

Η ειλικρίνεια δεν είναι μόνο να λες την αλήθεια, αλλά αναφέρεται στην τάση να εκτιμούνται ιδέες, αξίες, συναισθήματα, συμπεριφορές και νέες τέχνες.

Η τερπνότητα είναι η τάση των ανθρώπων να συμφωνούν και να συνοδεύουν τους άλλους, αντί να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις και επιλογές.

Η ευσυνειδησία είναι τάση να είστε προσεκτικοί, να έχετε έγκαιρες αντιδράσεις, να ακολουθείτε κανόνες και να εργάζεστε σκληρά.

Ο αλγόριθμός που ανέπτυξαν οι επιστήμονες αποκάλυψε για πρώτη φορά περίπου 16 συμπλέγματα προσωπικότητας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους ομαδοποίησης. Οι ερευνητές επέβαλαν επιπρόσθετους περιορισμούς, και οδηγήθηκαν στους τέσσερις ξεχωριστούς τύπους προσωπικότητας.

«Τα στοιχεία επανήλθαν και συνεχίστηκαν με τις ίδιες τέσσερις ομάδες σε υψηλότερες πυκνότητες από ότι θα περίμενε κανείς και αυτό αποτυπώθηκε στα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Revelle.

Οι ερευνητές εξέτασαν και ηλικιακά αυτούς του τύπους, διαπιστώνονταν ότι οι έφηβοι συμπεριφέρονται με εγωκεντρικούς τρόπους, ενώ καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν οι τύποι προσωπικότητάς τους συχνά μετατοπίζονται.

Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι τείνουν να είναι λιγότερο νευρωτικοί ακόμα πιο ευσυνείδητοι και ευχάριστοι από εκείνους κάτω των 20 ετών.

«Όταν εξετάζουμε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, είναι σαφές ότι υπάρχουν τάσεις, ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Amaral και παρατήρησε ότι «αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής έρευνας».

Πηγή: Northwestern Engineering / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.