ΕΡΕΥΝΑ

Εντοπίσθηκε ο πλανήτης του Σποκ!

Είχαν δίκιο στο Star Trek;

O πλανήτης «Βούλκαν» απ’ όπου προερχόταν ο θρυλικός μίστερ Σποκ του «Εντερπράιζ», βρέθηκε εκεί ακριβώς που τον είχε προσδιορίσει ο σεναριογράφος της σειράς Τζιν Ροντένμπερρι (Gene Roddenberry)!

Βρίσκεται σε απόσταση μόνο 17 ετών φωτός από τη Γη, έχει διπλάσιο μέγεθος, και οκταπλάσια μάζα από τον πλανήτη μας, ενώ περιστρέφεται και αυτός γύρω από τον δικό του ήλιο με κάθε χρόνο του διαρκεί 42 ημέρες.

Ο εξωπλανήτης αυτός κινείται γύρω από τον άστρο 40 Eridani (40 Ηριδανός), ο οποίος είναι ένας πορτοκαλί νάνος με ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, λίγο πιο νεαρός, πιο μικρός και πιο ψυχρός από τον Ήλιο μας.

Η ιδιαιτερότητα της ανακάλυψης που έγινε από αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δεν έχει να κάνει τόσο με την εγγύτητα του εξωπλανήτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όσο με το ότι εδώ και δεκαετίες οι δημιουργοί της σειράς είχαν μιλήσει για αυτό το αστέρι.

Είχαν προβλέψει ότι ο υποθετικός πλανήτης «Βούλκαν», η πατρίδα του μίστερ Σποκ, θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από αυτόν τον ήλιο, που είναι ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη.

Επειδή κινείται πολύ κοντά στο μητρικό άστρο του, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καυτός και άρα μάλλον ακατάλληλος για να φιλοξενήσει ζωή.

Η ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο DEFT στη νότια Αριζόνα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπο Μα, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας Dharma Planet Survey και παρουσιάζεται στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Μέχρι το 1991 ο Gene Roddenberry (υποστηριζόμενος από μερικούς αστροφυσικούς) έγραψε επιστολή στην επιστημονική κοινότητα αναφέροντας τον 40 Eridani ως πιθανό οικοδεσπότη των Βουλκάνιων.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει έναν πλανήτη, ο οποίος πραγματικά βρίσκεται σε συντεταγμένες που θυμίζουν έντονα τον φανταστικό πλανήτη της σειράς.

Δυστυχώς, ο νεοεμφανιζόμενος πλανήτης είναι απίθανο να αποκτήσει το επίσημο όνομα «Βούλκαν», καθώς έτσι έχει καταχωρηθεί ένας υποθετικός πλανήτης ο οποίος θεωρήθηκε κάποτε ότι βρίσκεται μέσα στην τροχιά του Ερμή.

Αλλά οι φανατικοί «Trekkers» φαίνεται να μην ενοχλούνται πολύ από αυτό, καθώς πανηγυρίζουν για την ανακάλυψη.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Star Trek και UF / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.