ΤΟΠΟΙ

Ο ασυνήθιστος χαμηλός φάρος!

Δεν είναι όλοι ψηλοί και λεπτοί!

Ένας χαμηλός ξύλινος φάρος λειτουργεί δύο αιώνες και παραμένει ο μοναδικός ενεργός της πόλης του Μπέρναμ (Burnham), στο Σόμερσετ της Αγγλίας, ακόμα και σήμερα.

Ο «Burnham-on-Sea», ή «φάρος με πόδια», όπως λέγεται, κατασκευάστηκε το 1832, για να κατευθύνει πλοία στο κανάλι του Μπρίστολ (Bristol Channel), προκειμένου να μην κολλήσουν στην άμμο.

Η πλωτή οδός με τις ταχέως μεταβαλλόμενες αμμουδιές, τις λασπώδεις εκτάσεις και τη μεγάλη παλιρροϊκή περιοχή, ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ναυτικούς να τη διαπλεύσουν.

Ο ξύλινος… κοντόχοντρος φάρος κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει μια παλαιότερη έκδοση, η οποία διαπιστώθηκε ότι έχει πολύ χαμηλή απόδοση.

Έμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1969, όταν το τοπικό συμβούλιο επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον κοντινό ψηλό φάρο, έναν από τους τρεις συνολικά που διαθέτει η περιοχή.

Αλλά μετά από τρεις δεκαετίες αδράνειας, ο χαμηλός φάρος χρησιμοποιήθηκε και πάλι από το 1993, μετά την πώληση και διακοπή της λειτουργίας του ψηλού.

Τώρα, «Burnham-on-Sea» είναι διατηρητέο κτίριο και εξακολουθεί να κατευθύνει τα πλοία μέσα από τα τρομακτικά νερά του καναλιού. Αλλά είναι επίσης αξιοθέατο για τους περιπατητές της παραλίας.

Ο χαμηλός ξύλινος φάρος έχει ύψος 11 μέτρα και το φως του βρίσκεται στα επτά μέτρα. Στηρίζεται πάνω σε ξυλοπόδαρα, που έχουν μεταλλική ενίσχυση. Το κτίριο είναι βαμμένο λευκό με μια κάθετη κόκκινη λωρίδα στην πλευρά προς τη θάλασσα.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.