ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η σπάνια κουκουβάγια του χιονιού!

Καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνιση της!

Απειλούμενο είδος τείνει να γίνει η πανέμορφη και εντυπωσιακή λευκή κουκουβάγια. η οποία ζει στις βόρειες χώρες και θεωρείται κάτι αντίστοιχο με τις πολικές αρκούδες.

Το σώμα της είναι καλυμμένο με χοντρά άσπρα πούπουλα, που αντισταθμίζονται από ένα μαύρο ράμφος, κίτρινα μάτια και μερικές μαύρες κουκκίδες στα φτερά της.

Η κουκουβάγια του χιονιού κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ανθρώπινη φαντασία, από αρχαίες ιστορίες μέχρι τον μαγεμένο κόσμο του Χάρι Πότερ.

Αυτοί οι βόρειοι περιπλανώμενοι ταξιδευτές μπορούν να βρεθούν στον Καναδά, τη Σκανδιναβία, τη Ρωσία, την Ισλανδία και τα βρετανικά νησιά.

Μπορούν να πετάξουν από τη μία ήπειρο στην άλλη, με χαρακτηριστική ευκολία. Μια θηλυκή κουκουβάγια που παρακολουθήθηκε το 2012 ταξίδεψε σε απόσταση 11.300 χιλιομέτρων από τη Βοστόνη προς το Νούναβουτ (Nunavut), στον Καναδά.

Όπως ο πάγος, αυτά τα θρυλικά πουλιά του Βορρά γίνονται όλο και λιγότερα. Στον πιο πρόσφατο κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανέφερε για πρώτη φορά την κατάσταση της ως «ευάλωτη», αφού οι έρευνες έδειξαν ότι ο ενήλικος πληθυσμός είχε μειωθεί σε 28.000, από 200.000 που ήταν το 2013.

Η IUCN προειδοποίησε ότι αν ο ρυθμός μείωσης αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος, τα είδη αυτά της κουκουβάγιας μπορεί να θεωρηθούν «απειλούμενα».

Ο Ντένβερ Χολτ (Denver Holt), ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Έρευνας Κουκουβάγιας (ORI) και ένας από τους κορυφαίους βιολόγους για τις κουκουβάγιες στις ΗΠΑ, έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει αυτά τα σημάδια.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ταξιδεύει στο Ούτκιαγβικ (Utqiagvik), στην Αλάσκα, τη βορειότερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα κορυφαία εδάφη αναπαραγωγής της λευκής κουκουβάγιας.

Το 1995, ο Holt είχε μετρήσει 54 φωλιές τους. Το 2006, 38 και το 2018 βρήκε μόνο επτά, και τρεις από αυτές ήταν κατεστραμμένες.

Οι κουκουβάγιες δεν φτιάχνουν μόνιμες φωλιές όπως τα άλλα πουλιά. Αντίθετα, μια θηλυκή – μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη από το αρσενικό – σκάβει λάκκους στη γη, συνήθως πάνω από σε μικρούς λόφους, αφήνοντας τα αυγά της, περίπου ένα κάθε δύο ημέρες, ανάλογα και με την τροφή που έχουν.

Και η βασική τροφή για τις κουκουβάγιες του χιονιού είναι τα μικροσκοπικά τρωκτικά Λέμινγκς (lemmings) ή Λεμμίνοι, τα οποία μεταφέρουν στις προσωρινές φωλιές για να τα τρώνε τα θηλυκά.

Αν και αυτές οι κουκουβάγιες μπορούν να τρώνε αρκτικούς λαγούς και μικρότερα πουλιά, αυτές λατρεύουν τα τρυφερά καστανά τρωκτικά.

Μάλιστα, μια μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Κουκουβάγιας έδειξε ότι από τα 43.000 θήραμα που συλλέχθηκαν σε χώρους αναπαραγωγής τους, το 90 % ήταν lemmings.

Αυτά τα τρωκτικά παραμένουν ενεργά όλο το χειμώνα, τρώγοντας βρύα όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα πράσινα φύλλα. Έτσι, είναι αναγκασμένα να βρίσκονται περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια της γης, με συνέπεια να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από αρπακτικά.

Οι κουκουβάγιες του χιονιού χρειάζονται σχεδόν μισό κιλό λεία κάθε μέρα για να επιβιώσουν στις σκληρές αρκτικές συνθήκες, και τα lemmings είναι η πιο αποτελεσματική και εύκολη τροφή στο κυνήγι.

Ωστόσο, ο πληθυσμός των lemmings συνεχώς μειώνονται, καθώς αποτελούν θηράματα όχι μόνο για τις κουκουβάγιες, αλλά αρπακτικά ζώα, όπως οι ερμίνες και οι αλεπούδες.

Όταν εξαφανίζονται τα lemmings, οι αριθμοί των αρπακτικών τους συρρικνώνονται επίσης και μόλις επανεμφανιστούν, ο πληθυσμός της κουκουβάγιας του χιονιού αυξάνεται αναλόγως.

Όμως, ο Holt δεν πιστεύει ότι είναι τόσο απλό: «Είναι μια πληθυσμιακή διακύμανση και όλα πρέπει να ευθυγραμμιστούν. Αλλά δεν είναι ένας κύκλος».

Οι αριθμοί από τις λευκές κουκουβάγιες είναι σαφώς μειωμένοι και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα από την ORI για να διαπιστωθεί εάν η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση του αριθμού τους.

Πηγή: Smithsonian / Photo Credit Melissa Groo / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.