ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαταλελειμμένο σινεμά σαν να «πάγωσε» στον χρόνο!

Μόνο η σκόνη σκεπάζει τα καθίσματα και τα μηχανήματα!

Το εσωτερικό του κινηματογράφου που έκλεισε πριν από 30 χρόνια δεν έχει υποστεί ζημιές από βανδαλισμούς παρά μόνο φθορές από τον χρόνο. Φαίνεται σαν κάποιος να κλείδωσε την πόρτα και να άφησε τα πάντα όπως ήταν στην τελευταία προβολή του.

Τα περισσότερα από τα πρωτότυπα καθίσματα, η οθόνη, οι κουρτίνες, η μηχανή προβολής ακόμα και η καρέκλα του τεχνικού είναι στη θέση τους, περιμένοντας την τελευταία μπομπίνα της ταινίας.

Αυτός ο εντυπωσιακός τόπος εγκατάλειψης είναι ο κινηματογράφος «Petch Siam», που βρίσκεται στη βόρεια Ταϊλάνδη, στο Τάμπον Θανί (Tambon Thani) έξι ώρες οδικώς από την Μπανγκόκ, ο οποίος ανήκε και λειτουργούσε μια τοπική οικογένεια ντόπιων επιχειρηματιών.

Άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και έγινε ένας τόπος όπου οι οικογένειες συγκεντρώνονταν για να παρακολουθήσουν ταινίες, να τρώνε ποπ κορν και να απολαμβάνουν μια σύντομη ανάπαυλα από τις αγροτικές του εργασίες.

Αλλά δεν πέρασε καιρός από την έναρξη του, όταν σε μια γειτονική πόλη, άνοιξε ένας καινούργιος χώρος από μια μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων.

Το ταπεινό τοπικό σινεμά δεν μπορούσε να τον ανταγωνιστεί. Οι ιδιοκτήτες έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την επιχείρηση να επιβιώσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, το «Petch Siam» έκλεισε 10 χρόνια μετά το άνοιγμα του.

Τώρα, η στέγη είναι γεμάτη με φωλιές από πουλιά, ένα παχύ στρώμα σκόνης καλύπτει τα καθίσματα και λείπουν μερικές καρέκλες.

Το δάπεδο έχει ξεπλυθεί από τις πλημμύρες που είναι συνηθισμένες στην περιοχή. Παρότι πέρασαν 30 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν όλα τα στοιχεία μιας κινηματογραφικής αίθουσας εργασίας.

Η τελευταία ταινία σταμάτησε, το κοινό σηκώθηκε από τα καθίσματα, βγήκε έξω, οι πόρτες κλειδώθηκαν, αφήνοντας το μέρος να «παγώσει» στον χρόνο. Η εξερεύνηση στο εσωτερικό είναι πραγματικά μαγευτική, όπως η είσοδος σε έναν ξεχασμένο αρχαίο τάφο.

Πηγή: Atlas Obscura / Photo Credit Diznax / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.