ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το σπάνιο δέντρο που «δακρύζει» μέταλλο!

Τόσο ο κορμός, όσο και τα φύλλα του είναι τοξικά!

Το Πυκνάντρα ακουμινάτα (Pycnandra acuminata) φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και βρίσκεται, κυρίως, στα συρρικνούμενα τροπικά δάση της Νέας Καληδονίας. Το δέντρο αυτό έχει τη σπάνια ικανότητα να συλλέγει μεγάλες ποσότητες νικελίου από το έδαφος.

Τα εδάφη όπου φυτρώνει έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση και είναι γεμάτα με πυρίτιο και νικέλιο.Μάλιστα, το μπλε-πράσινο υγρό σαν σαπούνι του βγαίνει από τον κορμό του, όταν τον χαρακώσεις, περιέχει κατά κανόνα έως και 25% νικέλιο!

Μπορεί τα βαρέα μέταλλα να ξεραίνουν τα φυτά, αλλά για το Pycnandra acuminata είναι συστατικό του. Για το λόγο αυτό τα συγκεκριμένα δέντρα είναι γνωστά ως «υπερσυσσωρευτές».

Έχουν εξελιχθεί με άγνωστο τρόπο, ώστε να απορροφούν τοξικά επίπεδα βαρέων μετάλλων από το έδαφος και να τα αποθηκεύουν στους μίσχους, τα φύλλα και τους σπόρους τους.

Δυστυχώς, η έντονη αποψίλωση στη Νέα Καληδονία έχει βάλει αυτό το αξιοσημείωτο δέντρο στη λίστα των απειλούμενων δένδρων πριν οι επιστήμονες μπορέσουν ακόμη να καταλάβουν πώς και γιατί δέχονται τέτοιες υψηλές ποσότητες νικελίου που μοιάζει με το λατέξ του καουτσούκ ή τη ρητίνη από τα πεύκα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους «υπερσυσσωρευτές» στη δεκαετία του 1970 και έως τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 65 τέτοια φυτά στη Νέα Καληδονία, 59 στην Τουρκία και μερικά άλλα σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν. Αυτή η ικανότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων βαρέων μετάλλων έχει μελετηθεί από διάφορες βιολογικές επιστήμες, από τη μοριακή βιολογία έως τη φυσιολογία και τη βιοχημεία, αλλά οι μηχανισμοί υπερσυσσώρευσης του νικελίου παραμένουν ένα μυστήριο.

Η εξέλιξη του Pycnandra acuminata πιστεύεται ότι έχει συμβεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει έναν μηχανισμό πρόσληψης και αποθήκευσης νικελίου, παρόλο που έχει πραγματοποιηθεί κάποια αρχική έρευνα.

Ο λόγος για τον οποίο τα φυτά αυτά έχουν εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο έχει επίσης συζητηθεί. Η θεωρία της «στοιχειώδους φυτοπροστασίας» είναι η πιο δημοφιλής στους επιστήμονες.

Θεωρείται, δηλαδή, ότι η ασυνήθιστα αυξημένη συγκέντρωση νικελίου προστατεύει το δέντρο από τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα που μασούν τα φύλα του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερσυσσωρευμένο νικέλιο είναι πράγματι τοξικό για τα περισσότερα έντομα και τα ζώα, αν και ορισμένα είδη έχουν αναπτύξει υψηλή ανοχή σε αυτό.

Αλλά υπάρχουν και άλλες επιστημονικές θεωρίες, όπως ότι το νικέλιο έχει αντιμυκητιακά αποτελέσματα που προστατεύουν το δέντρο από διάφορες μολύνσεις ή ότι τα βαρέα μέταλλα μειώνουν τη βλάστηση και την ανάπτυξη άλλων ανταγωνιστικών φυτών γύρω από το χώρο που πετούν τα φύλλα τους.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό το δέντρο, καθώς οι ιδιόμορφες δυνάμεις του Pycnandra acuminata θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απελευθερώσουν κάποια μολυσμένα εδάφη από τοξικές ουσίες, αλλά και να τα μετατρέψουν σε χώρους πρασίνου.

Πηγή: Oddity Central / Βίντεο Gentside All / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.