ΕΡΕΥΝΑ

Όλη η ζωή στη Γη σε ένα καταπληκτικό γράφημα!

Τα ανθρώπινα όντα είναι ασήμαντα!

Αν όλοι στον πλανήτη βρισκόμασταν από τη μια πλευρά μιας γιγαντιαίας τραμπάλας και όλα τα βακτηρίδια στη Γη τοποθετούνταν στην άλλη πλευρά, θα εκτινασσόμασταν βίαια προς τα πάνω.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα βακτήρια στη Γη συνδυασμένα είναι περίπου 1.166 φορές πιο μαζικά από όλους τους ανθρώπους! Οι συγκρίσεις με άλλες κατηγορίες ζωής καταδεικνύουν επίσης πόσο ελάχιστοι είμαστε.

Όπως προκύπτει από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σε μια απογραφή που ταξινομεί όλη τη ζωή στη Γη κατά βάρος (το οποίο μετράται σε γιγατόνους άνθρακα, δηλαδή το στοιχείο της ζωής), συνθέτουμε λιγότερο από 1 % των έμβιων όντων.

Υπάρχουν περίπου 550 γιγατόνοι άνθρακα ζωής στον κόσμο. Ένας γιγατόνος ισούται με ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους. Ένας μετρικός τόνος είναι 1.000 κιλά.

Έτσι, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του PNAS, έγινε προσπάθεια απεικόνισης του βάρους κάθε έμβιου όντος στη Γη σε ένα γράφημα για να υπάρχει μια αίσθηση της κλίμακας όλων αυτών.

Το γράφημα διαγράφει ένα είδος πύργου. Κάθε μεγάλο μπλοκ αντιπροσωπεύει ένα γιγατόνο, και τα μπλοκ ομαδοποιούνται σε ενότητες.

Υπάρχουν η πρωτογενής ζωή (μικροσκοπική ζωή όπως οι αμοιβάδες), η αρχαία (μονοκύτταροι οργανισμοί κάπως παρόμοιοι με τα βακτηρίδια), οι μύκητες (μανιτάρια και άλλοι τύποι μυκήτων) και τα βακτηρίδια των ζώων.

Τα φυτά κυριαρχούν στον κόσμο μας. Αν ο πύργος της ζωής ήταν ένα κτίριο γραφείων, τα φυτά θα ήταν οι κύριοι ενοικιαστές, καταλαμβάνοντας δεκάδες ορόφους.

Συγκριτικά, όλα τα ζώα στον κόσμο – που απεικονίζονται με γκρίζο χρώμα στον πύργο – είναι σαν ένα ενιαίο κατάστημα λιανικής στο ισόγειο.

Και αν επικεντρωθούμε σε όλα τα έμβια όντα, βλέπουμε ξανά πόσο ασήμαντοι είναι οι άνθρωποι όταν συγκρίνονται με όλους τα άλλα στο ζωικό βασίλειο. Όχι μόνο τα έντομα, ακόμη και τα μαλάκια ζυγίζουν περισσότερο.

Οι συντάκτες του άρθρου στο PNAS εκτιμούν ότι η μάζα των άγριων χερσαίων θηλαστικών είναι επτά φορές χαμηλότερη από ό, τι ήταν προτού φθάσουν οι άνθρωποι (είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές ιστορικό του αριθμού των ζώων στη Γη).

Ομοίως, τα θαλάσσια θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των φαλαινών, αποτελούν το ένα πέμπτο του βάρους που είχαν, επειδή από την υπεραλιεία τους βρίσκονται κοντά στην εξαφάνιση.

Και αν και τα φυτά εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη μορφή της ζωής στη Γη, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι υπήρχαν περίπου διπλάσια από αυτά – πριν ξεκινήσει η ανθρωπότητα να καθαρίζει τα δάση για γεωργία και οικοδόμηση.

Η απογραφή στο έγγραφο PNAS δεν είναι τέλεια. Αν και τα τηλεσκόπια, οι δορυφόροι και οι τεράστιες προσπάθειες για τη μελέτη της κατανομής της ζωής στους ωκεανούς καθιστούν ευκολότερο από ποτέ να φτάνουμε σε εκτιμήσεις, οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Αλλά χρειαζόμαστε μια βασική κατανόηση της κατανομής της ζωής στη Γη. Εκατομμύρια στρέμματα δασών χάνονται κάθε χρόνο. Τα ζώα εξαφανίζονται από 1.000 έως 10.000 φορές γρηγορότερα από ό, τι θα περίμενε κανείς αν δεν ζούσαν άνθρωποι στη Γη.

Μάλιστα, το 60% των πρωτευόντων, οι πιο στενοί συγγενείς μας στο δέντρο της ζωής, απειλούνται με εξαφάνιση.

Πηγή: Vox / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.