ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Φάλαινες μπελούγκα «υιοθέτησαν» μονόκερο!

Καταγράφηκε σε εντυπωσιακό βίντεο!

Ένας νεαρός ναρχάλ (narwhal) ή «μονόκερος της θάλασσας» (είδος φάλαινας με ένα τεράστιο κέρατο στο μέτωπο) ζει ανάμεσα σε ένα κοπάδι από φάλαινες μπλελούγκα, σαν να είναι ίδιος με αυτές.

Η πρώτη καταγραφή του έγινε το 2016 από μέλη της ερευνητικής ομάδας GREMM, η οποία παρακολουθεί τις λευκές μπελούγκα, στον ποταμό St. Lawrence του Κεμπέκ.

Όμως, ακόμη και το 2018 ο μονόκερος εξακολουθεί να βρίσκεται μαζί με τις άλλες φάλαινες που τον έχουν αποδεχτεί σαν μέλος της οικογένειας τους!

«Είναι σε συνεχή επαφή μεταξύ τους», είπε ο Ρόμπερτ Μισόντ (Robert Michaud), επιστημονικός διευθυντής της ομάδας έρευνας και εκπαίδευσης για τα θαλάσσια θηλαστικά (GREMM). «Είναι σαν μια μεγάλη ομάδα νέων ανδρών που παίζουν μερικά παιχνίδια».

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τον ίδιο νεαρό narwhal μεταξύ των μπελούγκα τα τελευταία τρία χρόνια. Ενώ το μέγεθος του κοπαδιού κυμαίνεται από μισή ντουζίνα έως και 80, ο μονόκερος έχει παραμείνει σταθερός και μόνος του.

Ο νεοφερμένος φαίνεται επίσης να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ταιριάζει με την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της εμφύσησης φυσαλίδων μπροστά και πίσω, μια συμπεριφορά που υποδηλώνει διάθεση για παιχνίδι στις μπελούγκα.

Ερευνητές της GREMM λένε ότι οι φάλαινες αντιμετωπίζουν το narwhal σαν ένα από τα δικά τους παιδιά, αν και προστέθηκε στην ομάδα τους, προφανώς γιατί χάθηκε από τη δική του.

«Εάν αυτός ο νεαρός narwhal ξοδεύει τη ζωή του με τις μπελούγκα, θα έχουμε πολλές πληροφορίες για να μάθουμε και να μοιραστούμε», πρόσθεσε ο Michaud.

Το σημαντικό πράγμα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα φαλαινών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μάρτιν Νούια (Martin Nweeia), δεν είναι το πώς έφτασε εκεί ο narwhal, αλλά το μήνυμα ότι αυτές οι φάλαινες ζούνε μαζί.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να εκπλήσσει τους ανθρώπους»,  διευκρίνισε. «Νομίζω ότι δείχνει… τη συμπόνια και το άνοιγμα άλλων ειδών για να καλωσορίσουν ένα άλλο μέλος που μπορεί να μην φαίνεται ή να ενεργεί το ίδιο. Και ίσως αυτό να είναι ένα καλό μάθημα για όλους».

Πηγή: Mother Nature Network / Βίντεο  GREMM / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.