DESIGN

Τα χρώματα στους τοίχους επηρεάζουν τη διάθεσή μας!

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες!

Ψάξτε για το σωστό χρώμα γιατί αυτό μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχολογία σας, λένε οι ειδικοί μετά από μια σειρά από μελέτες, στις οποίες συμμετείχε μια ομάδα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων.

Στόχος ήταν να εξεταστεί πώς συνδέεται το χρώμα ενός δωματίου με τα συναισθήματα του ανθρώπου που ζει μέσα σε αυτό. Η μελέτη έγινε από την «Taubmans», μια εταιρεία χρωμάτων στην Αυστραλία, η οποία συνεργάστηκε με την εταιρία εικονικής πραγματικότητας «Liminal VR».

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας της Μελβούρνης Florey, μια κορυφαία ερευνητική μονάδα για τον εγκέφαλο.

Στους 745 συμμετέχοντες δόθηκαν ακουστικά εικονικής πραγματικότητας της Google Daydream, στα οποία παρουσιάστηκαν πέντε χρώματα από τη σειρά χρωμάτων «Taubmans» σε τρεις διαφορετικούς τύπους δωματίων.

Αφού έδειξαν σε όλους κάθε χρώμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν πώς ένιωθαν, επιλέγοντας μία από τις οκτώ συναισθηματικές απαντήσεις, που περιλάμβαναν συναισθήματα όπως «ενθουσιασμένοι», «χαρούμενοι» και «εκνευρισμένοι».

Ζητήθηκε επίσης να δηλώσουν πόσο τους άρεσε το χρώμα που είχαν δει, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε σημείων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παστέλ χρώματα, όπως ανοιχτό πράσινο, λιλά και μπλε ήταν πιθανό να κάνουν τους συμμετέχοντες να νιώθουν ήρεμοι, ενώ φωτεινότερα χρώματα, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το ροζ, τους έκανε να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, αλλά και ευερέθιστοι.

Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια μοντέρνα επιλογή να βάψετε τους τοίχους ενός δωματίου στο σπίτι σας με ένα σκοτεινό χρώμα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένοι.

Ωστόσο, αν γίνει σωστά, η βαφή ενός συγκεκριμένου τοίχου ή μιας περιοχής του σπιτιού σας με ένα σκούρο χρώμα δεν χρειάζεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας.

«Χρησιμοποιώντας πιο σκούρα χρώματα μπορεί να φαίνεται μικρότερο το δωμάτιο, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη», λέει η σύμβουλος χρωμάτων Γκρέις Γκάρετ (Grace Garrett).

«Μια είσοδος, ένα δωμάτιο με σκόνη ή ένα μπάνιο είναι ιδανικοί χώροι για την εφαρμογή ενός σκοτεινού χρώματος, γιατί είναι χώροι που δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή αντίθεση στο σπίτι.

Η χρήση των εικονικών ακουστικών επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν με ακρίβεια τις συναισθηματικές απαντήσεις των συμμετεχόντων, όπως εξηγεί ο Ντέμιαν Μοράτι (Damian Moratti), διευθύνων σύμβουλος της Liminal VR.

Ενώ έχουν γίνει υποθέσεις στο παρελθόν σχετικά με το πώς τα διάφορα χρώματα μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματά σας, αυτή η μελέτη αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστη.

Η καθηγήτρια Τζούλι Μπερνχαρτ (Julie Bernhardt), κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει ότι η ομάδα της ήταν σε θέση να αναλύσει τις συναισθηματικές απαντήσεις των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα.

«Το θέμα του χρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους δημόσιους χώρους και ως νευροεπιστήμονας, η πρόκληση είναι να μελετάμε το χρώμα μέσα στα πλαίσια του περιβάλλοντος», λέει.

«Με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας δημιουργήσαμε περιβάλλοντα που ο εγκέφαλος μας βρίσκει «πραγματικά», κάτι που είναι πιο πειστικό από τις στατικές εικόνες».

Πηγή: Independent / Εικόνες Pexels / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.