ΕΡΕΥΝΑ

Πώς θα γίνει πράσινη η Σαχάρα!

Το απίστευτο, αλλά απλό, σχέδιο των επιστημόνων!

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη ζεστή έρημος στον κόσμο, ένα αχανές τοπίο με άμμο, θερμότητα και θανατηφόρα ξηρότητα που καταπίνει 10 έθνη και αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Λόγω των ηλιόλουστων συνθηκών που επικρατούν, πολλά ενεργειακά έργα επιδιώκουν ήδη να επωφεληθούν από το τεράστιο ηλιακό δυναμικό της Σαχάρας.

Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ένα καταπληκτικό, πρωτοφανές αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούσαν πραγματικά να φέρουν βροχοπτώσεις και πράσινο στην έρημο.

«Διαπιστώσαμε ότι η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ηλιακών και αιολικών πάρκων μπορεί να επιφέρει περισσότερες βροχοπτώσεις και να προωθήσει την ανάπτυξη της βλάστησης σε αυτές τις περιοχές», λέει η ατμοσφαιρική επιστήμονας Ευγενία Κάλνι (Eugenia Kalnay) από το Πανεπιστήμιο του Maryland.

«Η αύξηση της βροχόπτωσης είναι συνέπεια των σύνθετων αλληλεπιδράσεων εδάφους-ατμόσφαιρας που συμβαίνουν επειδή οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν πιο σκούρες επιφάνειες γης».

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι αιολικές και οι ηλιακές εκμεταλλεύσεις παρήγαγαν τοπικές επιδράσεις σε θερμότητα και υγρασία στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν, αλλά κανείς δεν ήξερε καλά πώς θα έπαιζαν αυτά τα αποτελέσματα εάν κατασκευαζώταν ένα τεράστιο συγκρότημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην έρημο της Σαχάρας.

Οι λόγοι για τους οποίους η Σαχάρα είναι επιθυμητή για μια τέτοια εγκατάσταση είναι πολλοί. Η έρημος έχει μια μεγάλη φυσική προσφορά ηλιακής και αιολικής ενέργειας, είναι αραιοκατοικημένη και το τοπίο δεν χρησιμοποιείται ευρέως για άλλα πράγματα που χρειάζονται οι άνθρωποι, όπως η γεωργία.

Επιπλέον, μαζί με την ηπιότερη, μεταβατική περιοχή Σαχέλ στα νότια της ερήμου, η Σαχάρα βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή – που έχουν τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις – και φυσικά στην υποσαχάρια Αφρική, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν το μέλλον.

Αλλά εάν αναπτυχθούν ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες σε ολόκληρη τη Σαχάρα και τη Σαχέλ, δεν θα ήταν απλώς ένα όφελος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δείχνει ότι το ίδιο το περιβάλλον θα αρχίσει να μετασχηματίζεται με την κατασκευή τους.

«Τα αποτελέσματα του μοντέλου μας δείχνουν ότι οι μεγάλης κλίμακας ηλιακές και αιολικές μονάδες στη Σαχάρα θα υπερδιπλασιάσουν τις βροχοπτώσεις και ότι η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στη Σαχέλ, με αύξηση του κλάσματος της βλάστησης κατά περίπου 20%», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Γιαν Λι (Yan Li), ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν για μερικούς λόγους. Πρώτον, οι ανεμογεννήτριες ενισχύουν την κάθετη ανάμειξη της θερμότητας στην ατμόσφαιρα, πιέζοντας υψηλότερο, θερμότερο αέρα προς την επιφάνεια και αυξάνοντας την τριβή της επιφάνειας της γης και τελικά οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα βροχόπτωσης.

«Αυτή η αύξηση της βροχόπτωσης, με τη σειρά της, οδηγεί σε αύξηση της κάλυψης της βλάστησης, δημιουργώντας ένα θετικό βρόγχο ανατροφοδότησης», εξηγεί ο Λι.

Ταυτόχρονα, τα ηλιακά πάνελ, τα οποία απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, μειώνουν την επιφάνεια albedo – το ποσό της ανακλαστικότητας του φωτός στην επιφάνεια – που επίσης καταλήγει σε αυξανόμενη βροχόπτωση.

Δεν θα ήταν εύκολο να οικοδομήσουμε αυτό το είδος υποθετικής υποδομής, βέβαια – μιλάμε για ένα ηλιακό αγρόκτημα περίπου το μέγεθος της Κίνας ή των Ηνωμένων Πολιτειών, με γιγάντιους στρόβιλους που καλύπτουν περίπου το 20% της Σαχάρας.

Αν όμως μπορούσαμε να βγάλουμε ένα τέτοιο επικό απόθεμα, δεν θα ξεκινούσαμε απλώς ένα σταδιακό πράσινο της έρημο της Σαχάρας – θα εξαλείφαμε εξολοκλήρου τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα, με το συγκρότημα να παραδίδει περίπου 82 terawatts ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η ομάδα υπολογίζει.

«Το 2017, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ήταν μόνο 18 terawatts, επομένως αυτό είναι προφανώς πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται σήμερα παγκοσμίως», λέει ο Λι.

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε όσα ορυκτά καύσιμα υπάρχουν στον πλανήτη, η έρευνα προσφέρει μια μικρή ματιά στο πώς οι εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας θα μπορούσαν να αποκαλύψουν εκπληκτικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

«Εκτός από την αποφυγή των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα και της συνακόλουθης αύξησης της θερμοκρασίας, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να έχουν άλλες μη αναμενόμενες ευεργετικές κλιματικές επιπτώσεις όταν αναπτύσσονται σε μεγάλη κλίμακα στη Σαχάρα, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για αυτές», επισημαίνει.

Με το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από μια τέτοια εγκατάσταση, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση άλλων δύσκολων και ευρείας κλίμακας περιβαλλοντικών έργων, όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού και η μεταφορά του σε περιοχές που υποφέρουν από έλλειψη γλυκού νερού, με τη σειρά τους να ενισχύουν την υγεία, και ακόμη και τη βιοποικιλότητα.

Φυσικά, όλα αυτά στηρίζονται απλώς σε μια προσομοίωση για τώρα και ένα υποθετικό όραμα που θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί στην πραγματικότητα. Αλλά είναι η σωστή ιδέα να επιστρέψουμε σε αυτόν τον πλανήτη ένα αξέχαστο όνειρο.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.