ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ψάρι λιώνει όταν βγαίνει στην επιφάνεια!

Εντοπίστηκε σε βάθος 8.000 μέτρων!

Ένα νέο είδος ψαριού με διαφανές σώμα, το οποίο έχει υφή ζελατίνης, ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

Το ψάρι που οι επιστήμονες κατέταξαν στην κατηγορία των σαλιγκαριών, είναι εξοπλισμένο με γυαλιστερή ουρά και φτερωτά πτερύγια, ενώ διαπίστωσαν τρεις αποχρώσεις του: Μπλε, ροζ και μοβ.

Ωστόσο, χωρίς τις πιέσεις της βαθιάς θάλασσας να τα στηρίζουν, αυτά τα εύθραυστα, χωρίς κόκαλα σώματα τους λιώνουν γρήγορα όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας!

Στις έρευνες στα νερά του Ατακάμα Τρενς (Atacama Trench), μια σπηλαιώδη, βραχώδη ακτή κοντά στις νοτιοαμερικανικές ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, συμμετείχαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ σε συνεργασία με 40 συναδέλφους τους από 17 διαφορετικά έθνη.

Στην τάφρο αυτή αναπτύσσονται πιέσεις περίπου 2.500 φορές μεγαλύτερη από αυτό που νιώθουμε στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ οι ψυχρές θερμοκρασίες ελάχιστα απέχουν από το να παγώσει το νερό.

Αλλά αυτά τα σαλιγκάρια είναι απολύτως ικανοποιημένα να κολυμπούν εκεί, λόγω εν μέρει των σωμάτων, τα οποία είναι σχεδόν εξολοκλήρου απαλλαγμένα από οστά, εκτός από τις μικρά κόκαλα στα αυτιά που τα βοηθούν στην ισορροπία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 100 είδη σαλιγκαριών, πολλά ακόμα δεν είναι γνωστά, ειδικά στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού.

«Κάτι υπάρχει στο σώμα αυτών των σαλιγκαριών που τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στη ζωή στα πολύ βαθιά νερά», εξηγεί ο Τόμας Λίνλεϊ (Thomas Linley) του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ένας από τους επικεφαλής της αποστολής.

Ένα από τα δείγματα του σαλιγκαριού αιχμαλωτίστηκε από τις παγίδες των ερευνητών, οι οποίες ήταν εξοπλισμένες με νόστιμο δόλωμα για να δελεάσουν τα ψάρια και τις κάμερες που τράβηξαν πάνω από 100 ώρες βίντεο.

Το τραγικό για την έρευνα είναι ότι όταν έρχονται στην επιφάνεια, τα σαλιγκάρια «λιώνουν γρήγορα» από την έλλειψη πίεσης, αλλά οι ερευνητές έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν το μοναδικό τους δείγμα, το οποίο μελετούν.

Αν και τα ωκεάνια ύδατα καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από το 80% της υποβρύχιας ζωής παραμένει ανεξερεύνητο.

Περισσότερα από 2.000 νέα θαλάσσια είδη περιγράφονται με κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότερες αποστολές στην άβυσσο επιστρέφουν με στοιχεία για κάποια μορφή παράξενης και διάφανης ζωής.

Πηγή: Smithsonian / Βίντεο Newcastle University / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.