ΤΟΠΟΙ

Ο τόπος όπου συναντιούνται δύο ωκεανοί!

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αφρικής!

Όταν ο Πορτογάλος εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντιάζ γύρισε το βραχώδες ακρωτήριο της Χερσονήσου του Νοτίου Αφρικής το 1488, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που το έκανε, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια θαλάσσια διαδρομή από την Ευρώπη στην Ασία.

Το ονόμασε το Ακρωτήριο των Καταιγίδων, λόγω της επικίνδυνης θάλασσας, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, επειδή δημιουργούσε ελπίδες για μια νέα θαλάσσια διαδρομή προς την Ινδία.

Στο ταξίδι επιστροφής του, ο Ντιάζ πέρασε ένα άλλο βραχώδες ακρωτήριο, όμως δεν γνώριζε ότι αυτό το εντυπωσιακό σημείο ήταν στην πραγματικότητα το νότιο άκρο της Αφρικής.

Πρόκειται για το Ακρωτήριο Αγκούλας (Cape Agulhas), σε απόσταση περίπου 150 χιλιόμετρα νότια, από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας

Εκεί, περνά επίσημα η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ατλαντικού και Ινδικού Ωκεανού. Μάλιστα, υπάρχει μια πέτρινη πλάκα στην παραλία που σηματοδοτεί τη θέση.

Το όριο δεν επιλέχθηκε αυθαίρετα. Αυτός είναι ο τόπος όπου το θερμό ρεύμα Agulhas του Ινδικού Ωκεανού συναντά το κρύο ρεύμα Μπενγκουέλα (Benguela) του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι διακρίνεται μια διαχωριστική γραμμή, καθώς τα ρεύματα δεν σταματούν τη ροή τους σε οποιοδήποτε σημείο. Αλλάζουν και ανακατεύονται.

Πάντως, το σημείο συνάντησης των δύο ωκεανών έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και πολλών θερμών επιχειρημάτων μεταξύ των Νοτιοαφρικανών.

Η ρίζα της σύγχυσης είναι ότι το σημείο στο οποίο το ρεύμα Agulhas συναντά το ρεύμα Benguela τείνει να κυμαίνεται εποχικά μεταξύ του Cape Agulhas και του Cape Point, περίπου 1,2 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους, το πραγματικό σημείο συνάντησης μπορεί να διαπιστωθεί παρατηρώντας τις διαφορές στη θαλάσσια ζωή που προκαλούνται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας κατά μήκος των ακτών.

Για παράδειγμα, τα δάση ενός είδους θαλάσσιου μπαμπού (Ecklonia maxima), τα οποία προτιμούν το ψυχρότερο νερό, φτάνουν μέχρι τη δυτική ακτή, πέρα ​​από το Cape Point σε ανατολική κατεύθυνση, μόνο μέχρι το ακρωτήριο Agulhas.

Το γεγονός αυτό υποστηρίζει το επιχείρημα ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα ζεστά και τα κρύα νερά είναι στο Agulhas από οπουδήποτε αλλού.

Ωστόσο, το Cape Point προσελκύει περισσότερους τουρίστες από το Agulhas, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί για να γίνουν μάρτυρες, όπως πιστεύουν της συνάντησης του Ινδικού και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το ακρωτήριο Agulhas αδυνατεί να τραβήξει περισσότερους τουρίστες από ό, τι θα έπρεπε, είναι επειδή δεν είναι τόσο εντυπωσιακό το τοπίο του, όπως στο Cape Point.

Το ακρωτήριο Agulhas ονομάστηκε από τους Πορτογάλους ναυτικούς, που το ονόμασαν Cabo das Agulhas – πορτογαλικά για το «Cape of Needles» (ακρωτήριο της βελόνας) – επειδή διαπίστωσαν ότι η βελόνα της πυξίδας, επομένως η κατεύθυνση του μαγνητικού Βορρά, συνέπιπτε με τον αληθινό βορρά στην περιοχή.

Ωστόσο, ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετατοπίζεται αργά με το χρόνο, αλλάζοντας έτσι τις τιμές μαγνητικής απόκλισης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κλίση γύρω από το ακρωτήριο σήμερα είναι περίπου 25 μοίρες δυτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο μαγνητικός βόρειος πόλος βρίσκεται 25 μοίρες στα αριστερά του αληθινού βορρά.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.