ΝΕΑ

Tο μυστηριώδες πλοίο φάντασμα!

Είχε εξαφανιστεί πριν από εννέα χρόνια!

Στις ακτές της Μιανμάρ, κοντά στην πρώην πρωτεύουσα Γιανγκόν, βρέθηκε από ψαράδες στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, χωρίς πλήρωμα και φορτίο, ένα πλοίο μήκους 180 μέτρων.

Το μόνο στοιχείο που βρήκαν οι λιμενικές αρχές στο φορτηγό με το όνομα «Sam Ratulangi PB 1600», ήταν μια ινδονησιακή σημαία που βρέθηκε στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2001 και η τελευταία γνωστή του θέση καταγράφηκε το 2009, όπου εντοπίσθηκε να ταξιδεύει από την ακτή της Ταϊβάν. Ομως, το πλοίο των 26.500 τόνων δεν είχε φανεί πάλι από τότε.

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακάλυψαν δύο σπασμένα καλώδια, τα οποία είχαν συνδεθεί με το πλοίο, γεγονός που έδειξε ότι ίσως να έχει συρθεί από άλλο σκάφος πριν εγκαταλειφθεί.

Αυτό το συμπέρασμα οδήγησε την έρευνα σε ένα ρυμουλκό που ονομάζεται «Independence», το οποίο βρέθηκε 80 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εντοπισμού του «Sam Ratulangi».

Τα 13 μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού, είπαν ότι σκόπευαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο από την Τζακάρτα, όπου το βρήκαν στις αρχές Αυγούστου, σε ναυπηγείο στο Μπαγκλαντές ώστε να το πουλήσουν για παλιοσίδερα.

Αλλά το «Independence» έπεσε σε άσχημο καιρό και τα καλώδια που κρατούσαν το πλοίο έσπασαν. Έτσι και τα μέλη του πληρώματος αποφάσισαν να αφήσουν το ακυβέρνητο σκάφος να παρασυρθεί από τα κύματα.

Αλλά η τύχη του «Sam Ratulangi» δεν είναι ασυνήθιστη. Δεδομένου ότι ο χάλυβας έχει μεγάλη ζήτηση στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές, πολλοί καταστρέφουν τα πλοία που έχουν βάλει ενέχυρο για μετρητά.

Περισσότερο από το 90 % των άχρηστων φορτηγών πλοίων στον κόσμο καταλήγουν σε ναυπηγεία όπου καταστρέφονται από ναυλωτές και πωλούνται.

Οι πλοιοκτήτες προτιμούν να πωλούν τα πλοία τους στην Ασία σε χρηματιστήρια, επειδή είναι σε θέση να πάρουν περισσότερα χρήματα, σε αντίθεση με πιο νόμιμους χώρους διάλυσης πλοίων σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διάλυση ενός πλοίου είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα, ενώ οι ναυλωτές συχνά πληρώνουν ελάχιστα για την εβδομάδα εργασίας τους έξι ημερών. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εκτεθούν στον αμίαντο και να τεθούν σε κίνδυνο κατά την εργασία με βαρέα μέταλλα.

Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες, 50 εργαζόμενοι για να διαλύσουν ένα σκάφος μέσου μεγέθους που ζυγίζει περίπου 40.000 τόνους και οι εργαζόμενοι πληρώνονται μόνο περίπου 300 δολάρια το μήνα.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην πρακτική της διάλυσης των πλοίων, επειδή η διαδικασία γεννά την επιβλαβή απελευθέρωση των τοξινών στην ατμόσφαιρα.

Τα μη πωλούμενα τμήματα αυτών των πλοίων αφήνονται συχνά να βυθιστούν στον ωκεανό, γεγονός που μπορεί να είναι επιβλαβές για τη θαλάσσια ζωή.

Πηγή: All Thats Interesting / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.