ΖΩΗ

Η τέχνη του ύπνου στη δουλειά!

Ιαπωνική πρωτοπορία που βρίσκει μιμητές!

Photo Credit hiroo yamagata

Μάλιστα, οι Ιάπωνες έχουν βρει και την κατάλληλη λέξη για να εκφράσουν αυτό το φαινόμενο, την «inemuri», που σημαίνει «παρών ενώ κοιμάσαι»!

Στις περισσότερες χώρες όταν οι εργαζόμενοι κοιμούνται στη δουλειά δεν είναι μόνο ενοχλητικό, μπορεί να αποτελεί και λόγο απόλυσης. Αλλά στην Ιαπωνία, ο ύπνος στο γραφείο είναι κάτι συνηθισμένο και είναι κοινωνικά αποδεκτός.

Photo Credit Dimitry B.

Στην ουσία θεωρείται συχνά ένα σημάδι επιμέλειας, καθώς δείχνει ότι «το άτομο είναι τόσο αφοσιωμένο στη δουλειά του που εργάστηκε μέχρι εξάντλησης»!

Και δεν είναι αναληθές. Η Ιαπωνία είναι ένα από τα πιο στερημένα σε ύπνο έθνη στον κόσμο. Μία μελέτη δείχνει ότι ένας μέσος Ιάπωνας κοιμάται μόνο 6 ώρες και 35 λεπτά κάθε βράδυ.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μετακίνησης ή στην εργασία, σε πάρκα, σε καφενεία, σε βιβλιοπωλεία, σε εμπορικά κέντρα και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

Photo Credit Amir Jina

Κανείς δεν ξέρει πολύ καλύτερα από τη Δρ Μπρίτζιτ Στέγκερ (Brigitte Steger), ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ όπου μελετά την ιαπωνική κουλτούρα.

«Για πρώτη φορά συναντήσαμε αυτές τις ενδιαφέρουσες συμπεριφορές για ύπνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980», γράφει σε άρθρο της.

«Την εποχή εκείνη η Ιαπωνία βρισκόταν στο αποκορύφωμα της γνωστής «Οικονομία της Φούσκας», μιας φάσης έκτακτης κερδοσκοπικής έκρηξης. Η καθημερινή ζωή ήταν αντίστοιχα ταραχώδης, καθώς διαμορφωνόταν με ραντεβού εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να μην είχαν καθόλου χρόνο για ύπνο».

Photo Credit Vin

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης, οι Ιάπωνες κέρδισαν τη φήμη ενός εργατικού έθνους που δεν είχε χρόνο να κοιμηθεί.

Οι άνθρωποι εργάζονταν για πολλές ώρες και στη συνέχεια έτρωγαν κατά τη διάρκεια της διαβόητης μακράς μετακίνησης προς το σπίτι τους στα προάστια.

Οι σπουδαστές παρέμειναν μέχρι αργά ξύπνιοι και στη συνέχεια κατέρρεαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων το επόμενο πρωί.

Photo Credit tetsuo shimizu

Φαίνεται αντιφατικό, αλλά η ανοχή για τον ύπνο κατά τις συναντήσεις, τα μαθήματα και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη στην ιαπωνική κουλτούρα.

Υπάρχουν όμως κανόνες για να είσαι inemuri. «Εξαρτάται από το ποιος είσαι», λέει η Steger. «Εάν είστε νέοι στην εταιρεία και πρέπει να δείξετε πόσο ενεργά εμπλέκεστε, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Αλλά αν είστε 40 ή 50 ετών και δεν έχετε τρέχοντα θέματα, μπορείτε να κοιμηθείτε. Όσο υψηλότερη είναι η κοινωνική σκάλα, τόσο περισσότερο μπορείτε να κοιμηθείτε στη δουλειά».

Μια άλλη ένδειξη για την αποκρυπτογράφηση των περίπλοκων ετικετών του inemuri έγκειται στον ίδιο τον όρο – να «είναι παρόντες κατά τον ύπνο».

Photo Credit tokyoform

«Το σώμα σας πρέπει να προσποιείται ότι είστε ενεργός σε μια συνάντηση. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε κάτω από το τραπέζι ή οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να καθίσετε σαν να ακούτε προσεκτικά και απλά να βάλτε το κεφάλι σας κάτω» λέει η Steger.

Υπάρχουν μερικά κοντινά ξαδέλφια στην κουλτούρα inemuri που μπορεί να βρεθεί και σε άλλες χώρες, όπως η ισπανική σιέστα και ο ιταλικός ρίσκο.

Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική του «napping at work» έχει υποστηριχτεί από πολλούς εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι η Google, η Apple, η Nike, η BASF, η Opel, η Huffington Post και η Proctor & Gamble, οι οποίες παρέχουν δωμάτια για ύπνο και υπνόσακους.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.