ΤΟΠΟΙ

Η πιο παλιά πόλη του κόσμου!

Η πρώτη που αναφέρεται στην ιστορία!

Η Ουρούκ (Uruk) ήταν η πόλη του ήρωα Γκιλγκαμές και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ιστορία των Σουμερίων και αργότερα των Βαβυλωνίων.

Βρισκόταν στα βορειοανατολικά του ποταμού Ευφράτη, περίπου 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Οι αρχαιολόγοι διακρίνουν εννέα διαφορετικές περιόδους στην άνοδο της πόλης από έναν απλό οικισμό στο πρώτο αστικό κέντρο του κόσμου.

Στην περίοδο της ακμή της, η Ουρούκ είχε έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήταν περιφραγμένη με μεγάλα τείχη κι είχε 80.000 κατοίκους, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πόλη του τότε γνωστού κόσμου.

Τα θεμέλια των πρώτων οικισμών στην περιοχή χρονολογούνται κάπου γύρω στα 5000 π.Χ.. Σύμφωνα με τη λίστα των βασιλέων των Σουμέριων, που βρίσκεται σε μια αρχαία πέτρινη πλάκα, η Ουρούκ ιδρύθηκε από τον βασιλιά Ενμερκάρ (Enmerkar) περίπου το 4500 π.Χ..

Μετά το 4000 π.Χ., η Ουρούκ μετατράπηκε από μικρό γεωργικό χωριό σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο και πιο σύνθετο κέντρο. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών. Η περιοχή είδε λιγότερες βροχοπτώσεις και έτσι οι άνθρωποι που ζούσαν στους λόφους μετανάστευσαν στην κοιλάδα του ποταμού του αρχαίου Ευφράτη.

Φωλιασμένη στην πλούσια και εύφορη κοιλάδα του ποταμού, ο πληθυσμός της Ουρούκ συνέχισε να αναπτύσσεται σε όλη την περίοδο της πρώιμης Ουρούκ (4000-3500 π.Χ.), της περιόδου του Μεσαίου Ουρούκ (3800-3400 π.Χ.) και της Ύστερης Ουρούκ (3500-3100 π.Χ.).

Οι τεχνικές καλλιέργειας και άρδευσης εξευγενίστηκαν, παρέχοντας ένα πλεόνασμα τροφής για την κοινότητα. Το 3200 π.Χ., η πόλη Ουρούκ ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός στη νότια Μεσοποταμία, και πιθανότατα στον κόσμο.

Ήταν ένα αστικό κέντρο με γραφειοκρατία πλήρους απασχόλησης, διαστρωματωμένη κοινωνία και επίσημο στρατό. Ήταν επίσης ένας σημαντικός κόμβος εμπορίου και διοίκησης.

Η οργάνωση της Ουρούκ σε αυτή την περίοδο αποτέλεσε το πρότυπο για τις άλλες τις πόλεις. Υπάρχουν αποδείξεις κοινωνικών ιεραρχιών και δομών που είναι γνωστές σήμερα. Πήλινα δισκία που έχουν βρεθεί, περιέχουν μια «λίστα τυπικών επαγγελμάτων», τα οποία ξεπερνούν τα 100!

Καθώς η πόλη έγινε πλουσιότερη, όσοι βρίσκονταν στην κορυφή αναζητούσαν τρόπους να επιδείξουν τον πλούτο και τη δύναμή τους. Τα αγαθά πολυτελείας αποκτήθηκαν με κατακτήσεις ή εμπόριο σε εδάφη μέχρι το Δέλτα του Νείλου.

Ακόμα, η Ουρούκ ήταν μια πόλη εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και έργων τέχνης. Τα πλινθόκτιστα ερείπια μνημειακών κτιρίων δείχνουν ότι ήταν διακοσμημένα με ζωγραφισμένα μωσαϊκά, με την ιδιαίτερη τεχνική των πήλινων κώνων, οι οποίοι πιέζονταν στη λάσπη για να αφήνουν τα αποτυπώματα τους.

Οι πιο εντυπωσιακές δημιουργίες που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα, είναι τα δύο μεγάλα συγκροτήματα ναών στην καρδιά της Ουρούκ.

Ο ένας ήταν αφιερωμένος στον Άνου (Anu), τον θεό του ουρανού, και ο άλλος, γνωστός ως μωσαϊκός ναός του Ουρούκ, στην Ίναρ (η Ίσταρ), η θεά της αγάπης, της αναπαραγωγής και του πολέμου.

Ένα άλλο διάσημο κομμάτι της αρχαίας τέχνης είναι η «κυρία της Ουρούκ», ή η μάσκα της Βαρκά (Warka), η οποία χρονολογείται από το 3100 π.Χ..

Είναι είναι πολύ πιθανό να αποτελούσε μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου έργου, και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την Ινάννα (Inanna), η οποία αποτελούσε την κύρια θηλυκή θεότητα των Σουμέριων, την οποία αποκαλούσαν «Αγία Παρθένα». Το μαρμάρινο γλυπτό είναι μια από τις πρώτες αναπαραστάσεις ανθρώπινου προσώπου.

Μέχρι σήμερα, η μάσκα είναι το πιο σημαντικό τεχνούργημα που βρέθηκε στην περιοχή και χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους η «Μόνα Λίζα των Σουμερίων».

Κάποια στιγμή μετά το 2000 π.Χ., η Ουρούκ έχασε τη σημασία της, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε. Η πόλη παρέμεινε σε όλες τις περιόδους των Σελευκιδών (312-63 π.Χ.) και των Αρσακιδών (227 π.Χ.-224 μ.Χ.).

Οι τελευταίοι άνθρωποι που ζούσαν εκεί έφυγαν το 633-638 μ.Χ.Η Ουρούκ ανασκάφηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων πριν από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αποστολή επέστρεψε το 1928 και συνέχισε τις ανασκαφές μέχρι το 1939. Ξεκίνησε πάλι το 1954 συστηματικές ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως κάποια αρχαία σουμεριακά έγγραφα και πλάκες νόμων από την περίοδο των Σελευκιδών.

Πηγή: The Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.