ΤΟΠΟΙ

Πύλες για το παρελθόν!

Τα τείχη που προστάτευαν από την αρχαιότητα μεγάλες και στρατηγικές πόλεις!

Τείχος Αδριανού

Παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις τα τείχη αυτά έχουν ηλικία εκατοντάδων ή και χιλιάδων χρόνων,  πολλά  εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους, σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ορισμένες από αυτές τις δομές είναι δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, ενώ άλλα καταρρέουν ως ξεχασμένα κειμήλια που δίνουν στους λάτρεις της ιστορίας την ευκαιρία να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν.

Υπάρχουν ακόμη και μερικές περιπτώσεις όπου αρχαία τείχη έχουν επιζήσει της αστικοποίησης και τώρα στέκονται ανάμεσα σε εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες, για να υπενθυμίζουν τις αρχαίες ρίζες μιας πόλης.

Εκτός από μερικά διάσημα παραδείγματα, αυτά τα τείχη συχνά επισκιάζονται από ιστορικά κάστρα ή μουσεία γεμάτα τεχνητά αντικείμενα.

Αλλά πρόκειται για ζωντανά μέρη του παρελθόντος, παρέχοντας την ευκαιρία να βιώσει κανείς τον αρχαίο κόσμο έξω από ένα αποστειρωμένο εκθεσιακό χώρο.

Σινικό Τείχος της Κίνας

Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι μακράν το πιο γνωστό και πιο επισκέψιμο αρχαίο τείχος. Κατασκευάστηκε για να προστατεύσει τα βόρεια σύνορα της Κίνας.

Ήταν ένα συνεχιζόμενο κατασκευαστικό έργο, με τα πρώτα τμήματα του να έχουν χτιστεί πολύ περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν. Αυτές οι αρχικές οχυρώσεις έχουν διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο κύριος όγκος των πρώιμων και των μεταγενέστερων τειχών ήταν να αποκρούσουν τους εισβολείς από το βορρά, αν και επιπλέον το τείχος λειτουργούσε ως φραγμός για την είσπραξη φόρων για αγαθά που διακινούνταν στο δρόμο του μεταξιού.

Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, οι άρχοντες της δυναστείας Μινγκ έχτισαν τα τμήματα του τείχους που έγινε γνωστό ως το Σινικό Τείχος.

Χρησιμοποιώντας τούβλο και κατασκευάζοντας περισσότερους από 20.000 πύργους, αυτές οι οχυρώσεις ήταν ισχυρότερες και καλύτερα υπερασπιζόμενες από τις προηγούμενες.

Αυρηλιανά Τείχη, Ιταλία

Και οι επτά από  τους διάσημους λόφους της Ρώμης, προστατεύονται από τα τείχη που έχτισε ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός, τον τρίτο αιώνα.

Πάνω από τρία μέτρα πάχος και εννέα μέτρα ύψος, τα τείχη είχαν αρχικά μήκος 20 χιλιόμετρα, από τα οποία διασώζονται τα 12,5, και προστάτευαν το κέντρο της πόλης με έκταση περίπου εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Κατά τον πέμπτο αιώνα, το ύψος σχεδόν διπλασιάστηκε και προστέθηκαν περισσότερα αμυντικά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα  εντυπωσιακά, πυκνά τείχη χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση της Ρώμης,  για περισσότερα από 1.000 χρόνια, με την τελευταία μάχη που «έζησαν» να έγινε στη δεκαετία του 1800.

Επειδή η Ρώμη στηρίχθηκε σε αυτά για την άμυνα της, οι κατασκευές επισκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν με τα χρόνια και παραμένουν σε καλή κατάσταση σήμερα.

Μάλιστα, ορισμένα τμήματα τους βρίσκονται  δίπλα στους δρόμους και έχουν γίνει τμήμα της καθημερινότητας στη ιταλικής πρωτεύοσας.

Τείχος του Αδριανού

Κατασκευάστηκε πάνω από έναν αιώνα πριν από τα τείχη του Αυρηλιανού, το 122 μ. Χ. και εκτείνεται σε όλο το πλάτος της Αγγλίας. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό και ήταν τα σύνορα και το βορειότερο σημείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Απλώνεται σε 135 χιλιόμετρα από τις ανατολικές προς τις δυτικές ακτές, ενώ τμήματα του τείχους έχουν καταστραφεί ή διαβρωθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Υπάρχουν και κάποια που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

Τείχη του Τσέστερ, Αγγλία

Τα τείχη της πόλης Τσέστερ της Αγγλίας χρονολογούνται πιο πριν και από το τείχος του Αδριανού. Αρχικά είχαν χτιστεί με πηλό και στη συνέχεια ενισχύθηκαν με ψαμμίτη από τους Ρωμαίους.

Όταν οι οχυρώσεις απαιτούσαν επισκευές, χρησιμοποιούνταν τυχόν διαθέσιμες πέτρες, συμπεριλαμβανομένων μερικών τάφων, που ανασκάφτηκαν εκτίθενται στα τοπικά μουσεία.

Επεκτάσεις, πύργοι και πύλες προστέθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τα τείχη κάνουν έναν σχεδόν ολοκληρωμένο κύκλο τριών χιλιομέτρων γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν για αμυντικούς σκοπούς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, ήταν πάντα καλά διατηρημένα και σήμερα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό

Τείχη Κωνσταντινούπολης, Τουρκία

Χτισμένα τον 4ο και τον 5ο αιώνα, περιβάλλουν την πόλη για αιώνες. Το πρώτο τμήμα τους χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και ήταν μια ενιαία κατασκευή με πύργους σε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Ωστόσο, η πόλη άνθισε στον επόμενο αιώνα και εξαπλώθηκε πολύ πέρα από αυτό το αρχικό τείχος. Έτσι, δημιουργήθηκαν τα  Θεοδοσιανά Τείχη, από τον μεταγενέστερο αυτοκράτορα.

Αυτά τα νεώτερα τείχη διαθέτουν πύλες και πύργους που εξακολουθούν να υπάρχουν χάρη στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά από ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, άλλα τείχη χτίστηκαν για να βελτιώσουν τις προηγούμενες κατασκευές μετά  τις Σταυροφορίες του 13ου αιώνα.

Ορισμένα από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης περνούν από το κέντρο της πόλης και μετά την ανακαίνιση τους τη δεκαετία του 1980 και τώρα στέκονται δίπλα στα σύγχρονα κτίρια και τους δρόμους.

Τείχη του Σιάν, Κίνα

Το Σινικό Τείχος δεν είναι ο μοναδικός ιστορικός τόπος αυτού του είδους του στην Κίνα. Η αρχαία πόλη του Σιάν, γνωστή ως η πατρίδα των περίφημων πολεμιστών από Τερακότα, έχει τις δικές της αρχαίες κατασκευές.

Τα  εντυπωσιακά τείχη χτίστηκαν το 1300 και περιβάλλουν μια έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο επιβλητικά οχυρά που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Με μέσο πάχος πάνω από 15 μέτρα, η δομή παραμένει σχεδόν εντελώς άθικτη. Υπάρχουν οροφές διαχωρισμένες ομοιόμορφα σε όλο το τείχος και τέσσερις τεράστιες πύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο και την έξοδο από την πόλη.

Επειδή τα τείχη του Σιάν ήταν σχεδόν εντελώς αδιαπέραστα, η μόνη ελπίδα για τους επιτιθέμενους να εισβάλουν  ήταν να σπάσουν τις πύλες.

Τείχη του Ντουμπρόβνικ, Κροατίας

Οι πιο προσιτοί τοίχοι για του επισκέπτες βρίσκονται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.  Έχουν χτιστεί κατά μήκος της ακτής της Δαλματίας, και οι πρώτες αμυντικές δομές χτίστηκαν τον 7ο αιώνα.

Πολλές προσθήκες και ανακαινίσεις πραγματοποιήθηκαν τους επόμενους αιώνες. Τα τείχη της πόλης κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και καθορίζουν τη γεωγραφία του Ντουμπρόβνικ, ακόμα και σήμερα.

Το μήκος τους φτάνει τα 1.800 μέτρα, το ύψος ξεπερνά τα 24 μέτρα, ενώ οι πύργοι τους είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Τείχος Σακσαγιουαμάν,  Περού

Το Σακσαγιουαμάν (Sacsayhuamán) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μηχανικής της αρχαίας αυτοκρατορίας των Ίνκας και από το 1983 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το τείχος είναι χτισμένο χωρίς κονίαμα, με τις  πέτρες που το συνθέτουν να έχουν κοπεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν μαζί σαν ένα γιγάντιο όρθιο παζλ.

Φοινικικό τείχος, Λίβανος

Το Μπατρούν (Batroun), όπου δημιουργήθηκε, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Βρίσκεται κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου στο βόρειο Λίβανο.

Σήμερα η πόλη αυτή είναι γνωστή για τα αρχαία κάστρα, τις εκκλησίες της, τα ποιοτικά εσπεριδοειδή, τις παραλίες και τη μοντέρνα νυχτερινή ζωή.

Το Batroun ήταν μια φοινικική μητρόπολη που ιδρύθηκε πριν από τρεις χιλιετίες. Τα κατάλοιπα ενός αρχαίου θαλασσινού τείχους, που χτίστηκε από τους Φοίνικες για να προστατευθούν από τα παλιρροϊκά κύματα, παραμένουν ακόμα κατά μήκος της ακτογραμμής.

Αυτό δεν είναι το μακρύτερο ή πιο άθικτο τείχος, αλλά σίγουρα είναι το παλαιότερο.

Τείχη Κάνο, Νιγηρία

Χτισμένο τον 11ο και 12ο αιώνα τα τείχη της πόλης της Νιγηρίας Κάνο (Kano) είναι από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα αρχαίων οχυρώσεων στην Αφρική.

Λόγω των πήλινων δομικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και της έλλειψης συντήρησης, τα τοιχώματα του δεν παραμένουν άθικτα. Ωστόσο, κάποια τμήματα εξακολουθούν να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Το Kano ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική στάση κατά μήκος της εμπορικής διαδρομής της Σαχάρας. Η αγορά του, που ιδρύθηκε το 1400 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του σημαντικού παρελθόντος, όταν τα εμπορεύματα από όλη τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική διακινούνταν στους στενούς δρόμους της.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.