ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η γέφυρα του «δράκου»!

Κατασκευή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα!

Λάκι Νότ (Lucky Knot) ονομάζεται η πεζογέφυρα από χάλυβα στην κινεζική πόλη Τσανγκσά (Changsha), η οποία έχει το σχήμα ενός δράκου που ελίσσεται ή ενός φιδιού, με μήκος 185 μέτρα και ύψος 24 μέτρα.

Ολοκληρώθηκε το 2013 από το στούντιο NEXT architects και άνοιξε για το κοινό τρία χρόνια αργότερα, ενώ θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες σε όλο τον κόσμο.

Η γέφυρα αυτή είναι βασικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής και έχει σχεδιαστεί με ψυχαγωγικές, οικολογικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Συνδέει πολλαπλά επίπεδα σε διαφορετικά ύψη, όπως τις όχθες του ποταμού, τον δρόμο, το πάρκο, ενώ υπάρχουν και διασυνδέσεις μεταξύ τους, που μοιάζουν με δεμένους κόμπους.

Το τελικό σχήμα της γέφυρας είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του δαχτυλιδιού Μέμπιους (Mobius), καθώς και από την κινεζική τέχνη του δεσίματος των κόμπων.

«Στην αρχαία διακοσμητική κινεζική λαϊκή τέχνη, ο κόμπος συμβολίζει την τύχη και την ευημερία», λέει ο Τζον φαν ντε Γουότερ (John van de Water), συνεργάτης του NEXT architects στο Πεκίνου. Η γέφυρα οφείλει τη φανταστική εμφάνιση της στον συνδυασμό της παράδοσης και του νεωτερισμού», επισημαίνει.

«Η Lucky Knot είναι κάτι περισσότερο από μια γέφυρα και μια σύνδεση ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού. Η επιτυχία της καθορίζει την επικοινωνία των πολιτισμών μεταξύ τους, και τη συγχώνευση της ιστορία, της τεχνολογίας, της τέχνης, της καινοτομίας, της αρχιτεκτονικής και του θεάματος», προσθέτει ο Γιανγκ Σιαοφέι (Jiang Xiaofei).

Η γέφυρα αυτή συνδέει, φωτίζει και ψυχαγωγεί. Προσφέρει εκπληκτική θέα στον ποταμό, τη λίμνη Μέισεϊ (Meixi), την πόλη Changsha και τη γύρω οροσειρά.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.