ΕΡΕΥΝΑ

Υπολογιστής από το 1972 προέβλεψε το τέλος του κόσμου!

Και δεν είναι μακριά μας!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών που ονομάζεται World1 προέβλεπε ότι ο πολιτισμός πιθανότατα θα κατέρρεε μέχρι το 2040.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) το είχαν προγραμματίσει να εξετάσει ένα μοντέλο βιωσιμότητας για την ανθρωπότητα, με την επεξεργασία όλων των στοιχείων εκείνης της εποχής, από πολέμους μέχρι μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η υπόθεση επανήλθε, επειδή ο αυστραλιανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ABC παρουσίασε μια εκπομπή του 1973 σχετικά με το πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς τα αποτελέσματά τους επανεκτιμήθηκαν τα τελευταία 50 περίπου χρόνια, από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Τα άσχημα νέα για εμάς είναι ότι το μοντέλο φαίνεται να είναι σχεδόν ακριβές, μέχρι στιγμής, καθώς η απόκλιση της καταστροφής παίζεται με διαφορά 20ετίας και κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι το 2020.

Το μοντέλο του υπολογιστή ανατέθηκε στο ΜΙΤ από το Club of Rome, μια ομάδα επιστημόνων, βιομηχάνων και κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην επίλυση των προβλημάτων του κόσμου.

Η οργάνωση ήθελε να μάθει πόσο καλά θα μπορούσε ο κόσμος να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξής του με βάση τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.

Το World1 αναπτύχθηκε από τον Τζέι Φόρεστερ (Jay Forrester), τον πατέρα της δυναμικής του συστήματος, μια μεθοδολογία για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των σύνθετων συστημάτων.

Κατά τη λήψη απόφασης για την τύχη του πολιτισμού, το πρόγραμμα εξέτασε διάφορες μεταβλητές, μεταξύ των οποίων τα επίπεδα ρύπανσης, την πληθυσμιακή ανάπτυξη, τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και την παγκόσμια ποιότητα ζωής.

Αυτοί οι παράγοντες εξετάστηκαν σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους, σε αντίθεση με τους μεμονωμένους, ακολουθώντας την προοπτική της Λέσχης της Ρώμης ότι τα προβλήματα του κόσμου είναι διασυνδεδεμένα.

Μια τέτοια προσέγγιση ήταν νέα στη δεκαετία του 1970, ακόμη και αν η πρόβλεψη World1 που παράχθηκε δεν προοριζόταν να είναι «ακριβής».

Το πρόγραμμα παρήγαγε γραφήματα που έδειξαν τι θα συμβεί σε αυτές τις μετρήσεις στο μέλλον, χωρίς καν να υπολογιστούν, άγνωστα τότε δεδομένα, όπως η αλλαγή του κλίματος. Όλα τα γραφήματα υποδεικνύουν μια καθοδική τροχιά για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το τμήμα του ABC του 1973, ο World1 προσδιόρισε το 2020 ως σημείο ανατροπής του πολιτισμού, «καθώς η κατάσταση του πλανήτη γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, αν δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό και η ποιότητα ζωής πέφτει στο μηδέν».

»Η ρύπανση γίνεται τόσο σοβαρή και θα αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει μείωση του πληθυσμού, μεγαλύτερη από ό, τι το 1900 με την επιδημία της γρίπης. Σε αυτό το στάδιο, γύρω στο 2040 έως το 2050, η πολιτισμένη ζωή όπως την ξέρουμε σε αυτόν τον πλανήτη θα πάψει να υπάρχει».

Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό μοντέλο. Το 1972, ο Όμιλος της Ρώμης δημοσίευσε το βιβλίο «Τα Όρια στην Ανάπτυξη», ένα βιβλίο που ανέπτυξε το έργο του World1 σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται World3, το οποίο αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες Ντονέλα και Ντένις Μίντοους (Donella & Dennis Meadows) και μια ομάδα ερευνητών.

Αυτή τη φορά οι μεταβλητές ήταν ο πληθυσμός, η παραγωγή τροφίμων, η εκβιομηχάνιση, η ρύπανση και η κατανάλωση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

«Τα Όρια στην Ανάπτυξη» μετατόπισαν την κατάρρευση του πολιτισμού στο 2072, οπότε τα δεδομένα θα ήταν τα πιο εύκολα εμφανή, με μείωση πληθυσμού και άλλες συνέπειες.

Η κριτική του βιβλίου ήταν σχεδόν άμεση και σκληρή από πολλές πλευρές, που θεώρησαν την έρευνα αυθαίρετη, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν αν ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον ή διαφοροποιηθούν οι καταναλωτικές συνήθειες.

Το 2014, ο Γκράχαμ Τέρνερ (Graham Turner), τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κοινωνίας της Μελβούρνης, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και άλλων οργανισμών, σχεδιάζοντας τα δεδομένα μαζί με τα ευρήματα του μοντέλου World3.

Αυτό που διαπίστωσε ο Turner ήταν ότι το μοντέλο World3 και οι τρέχουσες στατιστικές πληροφορίες τείνουν να συμπίπτουν.

Γράφοντας στον Guardian, ο Turner και η δημοσιογράφος Κάθι Αλεξάντερ (Cathy Alexander), εξήγησαν ότι ούτε το μοντέλο World3, ούτε η δική του επιβεβαίωση σηματοδότησαν ότι η κατάρρευση είναι δεδομένη.

«Η έρευνά μας δεν δείχνει ότι η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, του περιβάλλοντος και του πληθυσμού είναι μια βεβαιότητα», γράφουν.

«Επίσης, δεν ισχυριζόμαστε ότι το μέλλον θα ξεδιπλωθεί ακριβώς όπως προέβλεπαν οι ερευνητές του MIT, αλλά τα ευρήματά μας θα πρέπει να ακούγονται σαν ένα κουδούνι συναγερμού».

Ωστόσο, είναι απίθανο η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα μέχρι το 2100 και αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να έρθουν νωρίτερα από ό, τι νομίζουμε.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.