ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Καρχαρίας παμφάγος!

Πρόκειται για ένα είδος από τα πλέον συνηθισμένα στον κόσμο.

Photo Credit Mills Baker

Οι επιστήμονες υπέθεταν εδώ και χρόνια ότι οι καρχαρίες είναι από τους πλέον διαβόητους σαρκοφάγους στον πλανήτη. Ωστόσο, ο ωκεανός είναι γεμάτος με εκπλήξεις.

Μια νέα μελέτη ερευνητών έρχεται να αποκαλύψει ότι ο σελαχίμορφος καρχαρίας Sphyrna tiburo, ο οποίος είναι σχετικά μικρός σε μέγεθος και ζει στα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ, είναι παμφάγος!

Με άλλα λόγια, έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τη διατροφή του ανάμεσα στο κρέας και στη θαλάσσια βλάστηση.

Για περισσότερο από μια δεκαετία είναι γνωστό ότι ένα είδος σφυροκέφαλου καρχαρία τρέφεται με θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Ομως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι γινόταν κατά λάθος, όταν το θαλάσσιο πλάσμα κυνηγούσε καβούρια, καλαμάρια κι άλλα μικρά ασπόνδυλα.

Βίντεο Samantha Christine Leigh

Οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο καρχαρίας αυτός μπορούσε πράγματι να τρέφεται με θαλάσσια χόρτα. Έτσι, Αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν σε διάφορες δοκιμές, δημιουργώντας ένα παρόμοιο περιβάλλον με αυτό του κόλπου της Φλόριντα σε εργαστήριο.

Τα ευρήματα τούς εξέπληξαν, καθώς διαπίστωσαν ότι αυτό το είδος του καρχαρία διαθέτει πεπτικά ένζυμα ικανά να διασπάσουν τη θαλάσσια χλωρίδα, ώστε να απορροφηθούν τα συστατικά από τον οργανισμό του.

Η νέα μελέτη όχι μόνο ανατρέπει τη θεωρία για τις διατροφικές συνήθειες των καρχαριών, αλλά αναγκάζει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τον ρόλο που παίζουν στα τοπικά τους οικοσυστήματα.

Αν οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της τοπικής τροφικής αλυσίδας, τα θαλάσσια λιβάδια αποτελούν τα «θεμέλια».

Επί της ουσίας, τα θαλάσσια λιβάδια είναι από τα πιο διαδεδομένα παράκτια οικοσυστήματα στη Γη, προσφέροντας ένα «σπίτι» για χιλιάδες ψάρια και ασπόνδυλα, ενώ παράλληλα φιλτράρουν το νερό και απορροφούν την περίσσεια του διοξειδίου άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Τώρα, που γνωρίζουμε ότι συντηρούν άλλο ένα είδος, αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες προχωρούν στη διατήρησή τους.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.