ΖΩΗ

Το μεγαλύτερο κανάλι του κόσμου!

Έχει μήκος 1.800 χιλιόμετρα!

Η Κίνα δεν έχει μόνο το «Μεγάλο Τείχος», αλλά και το «Μεγάλο Κανάλι», το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται εδώ και αιώνες και αποτέλεσε βασικό μεταφορικό μέσο για τα προϊόντα της.

Το Μεγάλο Κανάλι είναι μια σειρά πλωτών οδών στην ανατολική και βόρεια Κίνα ξεκινώντας από το Πεκίνο και καταλήγοντας στην πόλη Χανγκτσόου (Hangzhou) στην επαρχία Ζεγιάνγκ (Zhejiang), που συνδέει τον Κίτρινο ποταμό με τον ποταμό Γιανγκτσέ (Yangtze).

Με μήκος 1.800 χιλιομέτρων, αποτελεί τη μακρύτερη ανθρωπογενή πλωτή οδό στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα και εκτενέστερα έργα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Στο αποκορύφωμά του, το Μεγάλο Κανάλι διέθετε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα τεχνητών υδάτινων οδών, συνδέοντας πέντε από τις κύριες λεκάνες απορροής της Κίνας.

Το κανάλι κατασκευάστηκε για να επιτρέψει τη μεταφορά πλεονασματικών σιτηρών από τις γεωργικά πλούσιες κοιλάδες ποταμών Yangtze και Χουάι (Huai) για να τροφοδοτήσουν τις πρωτεύουσες και τους μεγάλους στρατούς στη βόρεια Κίνα.

Από τότε, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του εμπορίου και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των βόρειων και νότιων περιοχών της ανατολικής Κίνας και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως σημαντικό μέσο επικοινωνίας.

Photo Credit Tomtom08 

Το κανάλι χτίστηκε τμηματικά σε διαφορετικές περιοχές και σε διαφορετικές περιόδους, ξεινώντας από τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά μέχρι τον 7ο αιώνα, όταν πραγματοποιήθηκε σημαντική επέκταση, είχε φτάσει στο σημερινό μέγεθος του.

Πάνω από 3 εκατομμύρια αγρότες εργάστηκαν, εποπτευόμενοι από χιλιάδες στρατιώτες. Το έργο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά μέχρι τότε, περίπου οι μισοί αγρότες πέθαναν από τη σκληρή εργασία και την πείνα.

Αλλά παρά τα δεινά, το κανάλι αποδείχθηκε απαραίτητο για τη διακίνηση των προμηθειών. Μέχρι το έτος 735, περίπου 150 εκατομμύρια κιλά σιτηρών μεταφέρονταν ετησίως κατά μήκος του καναλιού.

Παράλληλα, διακινούνταν και άλλα εμπορεύματα, από βαμβάκι έως πορσελάνη, βοηθώντας την οικονομική άνθιση της Κίνας.

Όταν η δυναστεία των Μογγόλων Γιουάν (1271-1368) μετέφερε την πρωτεύουσα της Κίνας στο Πεκίνο, σταμάτησε το σχέδιο για επέκταση του καναλιού σε δυτικές περιοχές.

Μόνο μια συντόμευση έγινε πάνω από την επαρχία Σαντόνγκ (Shandong), η οποία μίκρυνε το μήκος του κατά περίπου 700 χιλιόμετρα, και χάραξε την παρούσα διαδρομή του καναλιού.

Photo Credit Vmenkov

Η κατασκευή του καναλιού οδήγησε σε πολλές εξαιρετικές καινοτομίες μηχανικής, που εφαρμόζονται σε κανάλια σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, μόνο το τμήμα του είναι πλεύσιμο. Τα κεντρικά και τα νότια τμήματα διατηρούνται και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά άνθρακα από τα ορυχεία στις επαρχίες Shandong και Γιανγκτσού (Jiangsu).

Photo Credit user:Kwz

Άλλα τμήματα του Μεγάλου Κανάλι έχουν γεμίσει από λάσπη και το βορειότερο τμήμα έχει ξεραθεί.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.