ΖΩΗ

Κράτος πάνω σε μια πλατφόρμα!

Είναι ανεξάρτητο Πριγκιπάτο με δικό του νόμισμα!

Για πάνω από 50 χρόνια, μια παράξενη ανεξάρτητη μικροσκοπική κρατική οντότητα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Βόρεια Θάλασσα.

Πρόκειται για το Πριγκιπάτο της Σίλαντ (Sealand),το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα μικροσκοπικά κράτη της Ευρώπης.


Στην ουσία πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα, η οποία ήταν στρατιωτική εγκατάσταση στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκταση της είναι 500 τετραγωνικά μέτρα και απέχει 12 χιλιόμετρα από την ακτή του Έσεξ, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο.

Η Sealand είναι μία από τις μικρότερα κράτη του κόσμου. Δεν αναγνωρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι πραγματικά αυτόνομη, καθώς δεν βρισκόταν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, όταν ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ιδρυτής και πρώτος πρίγκηπας ήταν ο Ρόι Μπέιτς (Roy Bates), ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1967 με τη σύζυγο του Τζόαν, προκειμένου να στήσουν έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή.

Ο Μπέιτς δήλωσε την πλατφόρμα ως «Πριγκιπάτο της Σίλαντ», αποκαλώντας τον εαυτό πρίγκιπα Ρόι και τη γυναίκα του Πριγκίπισσα Τζοάν. Από τότε το κράτος είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο.


Η Sealand έχει δική της σημαία με τρεις λωρίδες, μια κόκκινη, μια μαύρη και μια λευκή, ενώ το Προγκηπάτο έχει και οικόσημο, το οποίο λέει «E Mare Libertas» δηλαδή «από τη θάλασσα, η ελευθερία».

Το 1987 το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε τα χωρικά ύδατά του κατά 14 χιλιόμετρα και η περιοχή τώρα περιλαμβάνει τη Sealand. Ωστόσο, προϋπήρχε η de-facto ανεξαρτησία της από το 1967 και συνεπώς υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη της στη Βρετανία.

Η Sealand, πάντως εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ανεξάρτητο κράτος και εκδίδει το δικό της νόμισμα, το «δολάριο Sealand», το οποίο αξίζει όσο ένα δολάριο ΗΠΑ.

Έχει δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, εκδίδει τα δικά της γραμματόσημα και για 25 δολάρια δίνει ταυτότητες σε επίδοξους πολίτες της και για 120 δολάρια τίτλους ευγενείας.

Ο σημερινός ηγέτης της Sealand είναι ο Μάικλ Μπέιτς (Michael Bates), γιος του Ρόι, που πέθανε το 2012 σε ηλικία 91 ετών, ενώ η μητέρα του Τζόαν πέθανε το 2016.

Ο Πρίγκιπας Τζέιμς και η Πριγκίπισσα Σαρλότ συνεχίζουν την παράδοση του Πριγκιπάτου, αλλά ζουν στην ακτή του Σάφολκ (Suffolk), στο Έσεξ.

Η κύρια πρόσβαση στη Sealand είναι με πλοία, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να ανελκυστούν στην πλατφόρμα, ενώ υπάρχει και το ελικόπτερο.

Η Sealand έχει κερδίσει έναν φανατικό οπαδό όλα αυτά τα χρόνια, τον Βρετανό ορειβάτη Κέντον Κουλ (Kenton Cool), ο οποίος ύψωσε τη σημαία της στο Έβερεστ.

Διαθέτει και ποδοσφαιρική ομάδα την «Bates family Sealand», δικούς της αθλητές σε διάφορα αθλήματα, καθώς και συνεργασίες με άλλες ομάδες, όπως η Μπλάκμπερν.

Πάντως, η Sealand δεν αναγνωρίζεται επίσημα από κανένα καθιερωμένο κυρίαρχο κράτος, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης της ότι αναγνωρίστηκε de-facto από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Πηγή: Business Insider  / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.