ΕΡΕΥΝΑ

Υποβρύχιο drone προστατεύει τους κοραλλιογενείς υφάλους!

Σκοτώνει τους αστερίες και ό,τι άλλο τους βλάπτει!

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι προβληματικοί και, δυστυχώς, οι δύτες δεν μπορούν να τους παρακολουθούν στενά ή να τους προστατεύουν συνεχώς.

Έτσι, επιστήμονες στην Αυστραλία δημιούργησαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο drone, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πολύ στον τομέα της προστασίας των υφάλων.

Γνωστή ως RangerBot, η πρωτότυπη συσκευή αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Queensland, της Google και του Great Barrier Reef Foundation.

Τα δύο τελευταία χρόνια βρισκόταν στο στάδιο της κατασκευής και από τα τέλη Αυγούστου του 2018 ξεκίνησε επίσημα στις δοκιμές τους.

Το drone είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί με τη χρήση μιας πλακέτας που τοποθετείται ενώ βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια, και μέσα σε 15 λεπτά έχει… αφομοιώσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Αφού βυθιστεί, χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής όρασης για την αποφυγή εμποδίων και για πλοήγηση. Αυτό το σύστημα (μαζί με άλλους αισθητήρες) του επιτρέπει επίσης να ανιχνεύει και να καταγράφει προβλήματα των υφάλων όπως η λεύκανση των κοραλλιών, η κακή ποιότητα των υδάτων, η ρύπανση, και τα παράσιτα.

Στην περίπτωση των παρασίτων το drone είναι σε θέση να εντοπίζει αστερίες αγκάθια με ακρίβεια 99,4 %. Όταν το κάνει, μπορεί να εγχέει ένα δηλητήριο που δεν επηρεάζει άλλους οργανισμούς υφάλων.

Το RangerBot ζυγίζει 15 κιλά, έχει μήκος 75 εκατοστά, και η διάρκεια της μπαταρίας του φτάνει περίπου τις οκτώ ώρες ανά φόρτιση.

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει υποβρύχια πολύ περισσότερο από ό, τι ένας δύτης, και ερευνά σημαντικά μεγαλύτερες περιοχές. Επίσης, θα είναι φθηνό όταν φτάσει στη μαζική παραγωγή, επιτρέποντας ευρεία χρήση.


«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα τόσο στη θαλάσσια ρομποτική όσο και στην προστασία των υφάλων, καθώς είναι η μόνη αυτόνομη, προσιτή και πολυλειτουργική λύση για την αποτελεσματική ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών για κοραλλιογενείς υφάλους», λέει ο καθηγητής Μάθιου Ντανμπάμιν (Matthew Dunbabin) από το Πανεπιστήμιο του Queensland.

«Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε το RangerBots άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο ώστε να αναπτυχθεί στους υφάλους και να βρεθεί χέρια διαχειριστών, ερευνητών και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: New Atlas /Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.