ΖΩΗ

Δέντρο με σωματοφύλακα!

Το προσέχει επί 24 ώρες!

Το πιο θρυλικό δέντρο της Κίνας είναι ένα πεύκο 800 ετών και για την προστασία του, διαθέτει φύλακα πλήρους απασχόλησης, ο οποίος ζει σε μια καλύβα κοντά του, προσέχοντας να μην πάθει το παραμικρό!

Το «Greeting Pine», όπως το λένε, βρίσκεται στα βουνά του Χούανγκσαν (Huangshan), τα οποία προσελκύουν πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο

Γνωστά, επίσης, ως «Κίτρινα Όρη», είναι διάσημα για τα εντυπωσιακά τοπία τους. Μεταξύ των αξιοθέατων της περιοχής είναι το υπεραιωνόβιο πεύκο (Pinus hwangshanensis), το οποίο θεωρείται σύμβολο της κινεζικής φιλοξενίας από τη δεκαετία του 1950.

Επειδή το δέντρο είναι ηλικίας άνω των 800 ετών και αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, οι Κινέζοι το προσέχουν σαν τα μάτια τους.

Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 έχουν τοποθετησει έναν φύλακα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας του «Greeting Pine», όλο το εικοσιτετράωρο με βροχή, χιόνι ή ζέστη.

Ο σημερινός… κηδεμόνας του δέντρου είναι ο Χου Σιαοτσούν (Hu Xiaochun), ένας πρώην στρατιώτης που επιλέχθηκε να φυλάξει το πεύκο το 2011. Έμεινε ένα χρόνο δίπλα στον προκάτοχό του πριν να του επιτραπεί να παρακολουθήσει από μόνος του το δέντρο.

Ο Hu περνά την ημέρα του παρακολουθώντας το δέντρο. Κάθε δύο ώρες – ή κάθε μισή ώρα σε κακοκαιρία – ελέγχει τις ράβδους στήριξης του δέντρου, τα συστήματα αποστράγγισης και προστασίας από κεραυνούς.

Χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό για να ελέγξει για ζημιές στον φλοιό του και να αναζητήσει μυρμήγκια ή σκουλήκια που μπορούν να δημιουργήσουν τρύπες.

Καταγράφει τα πάντα σε ένα ημερολόγιο, ενώ υπάρχουν ημερολόγια που χρονολογούνται από τον πρώτο φύλακα του πεύκου. Ο Hu είναι ο 19ος στη σειρά.

Εκτός από τα μικροσκοπικά ζωύφια, ο Hu πρέπει να προσέχει για τους ανθρώπους που αργούν να φύγουν, μήπως κάνουν κάποια ζημιά στο δέντρο.

Επειδή το «Greeting Pine» είναι ένα δημοφιλές σημείο με εκατομμύρια επισκέπτες, υπάρχουν αρκετοί που πλησιάζουν πολύ. Μάλιστα, υπάρχει ένα σύστημα ασφαλείας που καλεί το τηλέφωνο του Hu όποτε κάποιος το πλησιάσει υπερβολικά.

Όπως λέει ο ίδιος, «ο ανθρώπινος ιδρώτας βλάπτει το φλοιό του πεύκου και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται φυσιολογικά χωρίς δυσάρεστες παρεμβάσεις».

Το ίδιο σύστημα ασφαλείας βοηθά τον Hu να παρακολουθεί το δέντρο τη νύχτα. Μόλις βγει το φεγγάρι, σκίουροι και πίθηκοι εμφανίζονται για να ψάξουν την τροφή τους.

Μόλις ειδοποιηθεί ο Hu εγκαταλείπει τη μικρή καλύβα κοντά στο δέντρο, για να τους τρομάξει και να τους διώξει μακριά.

Το Hu υποστηρίζεται από μια ομάδα περίπου 20 άλλων ανθρώπων. Σε περίπτωση που προκύψουν πραγματικές απειλές για το δέντρο, ο Χου το αναφέρει αμέσως και αποστέλλεται ενίσχυση.

Ο άσχημος καιρός είναι μια άλλη ανησυχία, καθώς πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις καιρικές συνθήκες, ειδικότερα σε περιόδους τυφώνων.

Ο Hu χαρακτηρίζει τη δουλειά του σκληρή, ενώ επισκέπτεται την οικογένειά του, που ζει 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, μία φορά τον μήνα.

Πηγή: Mother Nature Network / Βίντεο NBC News / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.