ΤΟΠΟΙ

Το βουνό του αλατιού!

Είναι ένα από τα λίγα που υπάρχουν στον πλανήτη!

Tο Μουντάνια δε Σαλ (Muntanya de Sal)  που σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, βρίσκεται στο χωριό Καρντόνα (Cardona), στην Καταλονία,  και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής εδώ και αιώνες.

Τα πρώτα στοιχεία για εξαγωγή αλατιού από την επιφάνεια του Muntanya de Sal, έρχονται από τη νεολιθική περίοδο (περίπου 10.000 π.Χ.), σύμφωνα με τους ιστορικούς.

«Αργότερα οι Ίβηρες, οι Ρωμαίοι, και ούτω καθεξής συνέχισαν να κάνουν το ίδιο», λέει Μόντσε Μαλαβέ (Montse Malavé) ένας από τους ιστορικούς του της οργάνωσης Fundación Cardona Histórica, η οποία προστατεύει και διατηρεί την ιστορική κληρονομιά της πόλης.

«Το αλάτι ήταν τόσο πολύτιμο που σε ορισμένες χρονικές στιγμές χρησιμοποιήθηκε και ως νόμισμα. Οι άνθρωποι πήγαιναν στην αγορά και μπορούσαν να πληρώσουν για τα πραγμάτα που αγοραζαν χρησιμοποιώντας μια χούφτα αλάτι. Το Muntanya de Sal ήταν σαν ένα βουνό χρήματος και το αλάτι ονομαζόταν «λευκός χρυσός»».

Χρόνια αργότερα, το βουνό περιορίστηκε σε ύψος, στα μόλις 120 μέτρα, αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα σημεία στην πόλη. Πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια η περιοχή ήταν εντελώς υποβρύχια, καθώς είχε κατακλυστεί από την Κανταβρική Θάλασσα, εξηγεί ο Malavé.

«Με την πάροδο του χρόνου, η είσοδος από τον βορρά έκλεισε και αυτό το τμήμα της θάλασσας έγινε λίμνη, η οποία τελικά στέγνωσε και μεγάλες ποσότητες αλατιού εμφανίστηκαν στον πυθμένα σε οριζόντια στρώματα, ενώ με τις γεωλογικές ανακατατάξεις, δημιουργήθηκε το βουνό του αλατιού».

Από το 1929 έως το 1990, το Muntanya de Sal ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία στον κόσμο για το χλωριούχο κάλιο, ένα αλάτι μετάλλων αλογονιδίου που αναζητούσε ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της ιατρικής και της επεξεργασίας τροφίμων.

Η εναπομείνασα φλέβα αλάτων έχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο βάθος και παρόμοιο μήκος, ενώ το πρώην σύμπλεγμα των ορυχείων έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Σήμερα το πολιτιστικό πάρκο προσφέρει ξεναγήσεις μιας ώρας μέσα στα βάθη του βουνού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από σήραγγες γεμάτες με αφρώδεις σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολώνες.

«Τα τοιχώματα των αλάτων είναι σε ροζ, κοκκινωπά, γκρι και λευκά χρώματα», λέει ο Malavé. «Οι επισκέπτες είναι εντελώς περιτριγυρισμένοι από αλάτι».

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.