ΕΡΕΥΝΑ

Οι διακοπές παρατείνουν σημαντικά τη ζωή μας!

Αυτό αναφέρεται σε έρευνα που κράτησε 40 χρόνια!

Γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, και ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι όλοι αποτελεσματικοί τρόποι, για να παρατείνουμε τη ζωή μας.

Αλλά υπάρχει ένας νέος παράγοντας που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη: Το πόσες ημέρες πρέπει να διαρκούν οι διακοπές μας.

Μια νέα μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, γνωστοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας για την υγεία 1.222 μεσήλικων ανδρών, που διήρκεσε 40 χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 1974 και ολοκληρώθηκε το 2014!

Το 1974 και το 1975, μια ομάδα ερευνητών της Helsinki Businessmen Study (HBS) πήρε άνδρες, στελέχη εταιρειών μέσης ηλικίας, που γεννήθηκαν μεταξύ 1919 και 1934.

Η μελέτη ερεύνησε στην πραγματικότητα την αρτηριακή πίεση και τη θνησιμότητα, ενώ όλοι οι άνδρες είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να καταγράψουν εάν και πότε έκαναν διακοπές.

Το 1974, οι άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: 610 που ελέγχονταν συνεχώς επί πέντε χρόνια, και 612 στους οποίους είχαν δοθεί συμβουλές για υγιεινή διατροφή, για απώλεια βάρους και σωματική δραστηριότητα, την ίδια χρονική περίοδο.

Εάν αυτά που προτείνονταν δεν ήταν αποτελεσματικά για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων των ανδρών, είχαν επίσης συνταγογραφηθεί φάρμακα κατά της αρτηριακής πίεσης.

Στους άντρες της ομάδας ελέγχου τους είχαν πει να προχωρήσουν στην εργασία τους ως συνήθως, χωρίς παρεμβάσεις για την υγεία ή τον τρόπο ζωής τους.

Όταν περατώθηκε η πενταετής μελέτη, η παρακολούθηση των ομάδων συνεχίστηκε και για άλλα 15 χρόνια, μέχρι το 1989 και μετά έφτασαν τα 40 χρόνια, στο 2014.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πενταετία ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με όσους ήταν στην ομάδα ελέγχου, αλλά 15 χρόνια αργότερα, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι.

Για να ανακαλύψουν γιατί μπορεί να συνέβη αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν προσεχτικά άλλα δεδομένα, τα οποία ήταν μέρος της μελέτης, και κατέληξαν σε ένα περίεργο αποτέλεσμα.

«Η βλάβη που προκλήθηκε από το εντατικό καθεστώς του τρόπου ζωής επικεντρώθηκε σε μια υποομάδα ανδρών με μικρότερο ετήσιο χρόνο διακοπών», εξηγεί ένας από τους ερευνητές ο Τίμο Στράντμπεργκ (Timo Strandberg).

«Στη μελέτη μας, οι άνδρες με λιγότερες ημέρες διακοπών εργάζονταν περισσότερο και κοιμούνταν λιγότερο από όσους έκαναν διακοπές. Αυτός ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει υπερβεί κάθε όφελος της παρέμβασης για υγιεινή ζωή».

Ο χρόνος διακοπών δεν είχε αντίκτυπο στον κίνδυνο θανάτου στην ομάδα ελέγχου, αλλά στην ομάδα παρέμβασης η διαφορά ήταν συγκλονιστική.

Οι άνδρες που έλαβαν τρεις εβδομάδες ή λιγότερες ετήσιες διακοπές είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πάνω από τρεις εβδομάδες διακοπών.

«Πιστεύουμε ότι η ίδια η παρέμβαση μπορεί επίσης να είχε αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε αυτούς τους άνδρες προσθέτοντας άγχος στη ζωή τους», επισημαίνει ο Strandberg.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη είναι παλιά – η έρευνα ξεκίνησε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970. Σήμερα, ως μέρος του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, οι άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν τη διαχείριση του στρες και έχουμε επίσης καλύτερα φάρμακα για καρδιακά προβλήματα.

Αλλά εξακολουθεί να είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι η αγχωτική δουλειά με λίγες διακοπές μπορεί να προκαλέσει ένταση και προβλήματα υγείας.

«Οι διακοπές μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος», λέει ο Strandberg.

«Μην νομίζετε ότι ένας κατά τα άλλα υγιής τρόπος ζωής θα αντισταθμίσει την σκληρή εργασία εργασία και την έλλειψη διακοπών».

Πηγή: Scince Alert / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.